Opptrappingen av konflikten i Ukraina har skapt bekymring over hele verden, og det diskuteres hvordan man kan reagere overfor Russland.

Fredag melder Bloomberg at Storbritannia vil stenge Russland ute fra det internasjonale banktransaksjonssystemet Swift. Ifølge en kilde sentralt i regjeringen vil Storbritannia presse EU-lederne til å vedta dette når de møtes i Brussel i morgen.

Stenger hovedåren

Å stenge Russland ute fra Swift betyr å stenge landets viktigste møtepunkt med det internasjonal finanssystemet.

- Å blokkere Russlands tilgang til Swift vil være en svært alvorlig opptrapping av sanksjonene mot Russland og vil trolig føre til like tøffe reaksjoner fra Russlands side, sier Chris Weafer, seniorpartner i konsulentselskapet Macro Advisory i Moskva til Bloomberg.

- Utelukkelse fra Swift vil ikke bare blokkere store handler, men også skape problemer for banktransaksjoner over grensene,  og det vil forstyrre handelsstrømmen, sier Weafer.

Vil ha eget system

Russiske myndigheter har allerede planlagt for en eventuell utestengelse fra Swift. Ifølge Bloomberg sa visefinansminister Alexey Moiseev onsdag denne uken at Russland har klart et utkast til et lovforslag om å lage et nasjonalt system for banktransaksjoner.

Sterkere lut

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa i går kveld at EU vil diskutere muligheten for å innføre nye sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina.

Også USA vurderer nye sanksjoner mot Russland.

 

Trapper opp

Nato meldte torsdag at Russland har 1000 soldater inne i Ukraina og 20.000 på grensen.

– Det er nå klart at russiske styrker og utstyr ulovlig har krysset grensen inn i det østlige og sørøstlige Ukraina, ss Rasmussen på en pressekonferanse fredag.

– Dette er ikke noen isolert handling, men del av et farlig mønster som har pågått i mange måneder som har som mål å destabilisere Ukraina som en selvstendig nasjon, fortsetter han.

Ukraina har henvendt seg til Nato for hjelp. Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk ba fredag nasjonalforsamlingen endre lovverket som i dag slår fast at landet skal være alliansefritt.

Les: Fogh Rasmussen: - Farlig, russisk mønster

Desperat bønn fra Ukraina til NATO (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.