Enten lørdag kveld eller natt til søndag bør EU-toppene i Brussel ha blitt enige om hvem som skal lede EU de neste årene. Jobbene som EU-president og utenrikssjef er fortsatt ubesatt etter EU-valget i mai, og det ventes en duell mellom statsminister Thorning-Schmidt og Polens statsminister Donald Tusk.

Det er godt over seks uker siden den danske statsministeren sammen med de øvrige 27 stats- og regjeringssjefene i EU måtte forlate Brussel etter et forgjeves forsøk på å enes om hvem som skal etterfølge president Herman Van Rompuy og utenrikssjef Catherine Ashton.

Ingenting avgjort

Diplomater, embetsmenn og observatører både i Brussel og i en rekke EU-hovedsteder har det siste døgnet understreket overfor nyhetsbyrået Ritzau at ingenting er avgjort før møtet er slutt.

Selv om mange er enige om at Thorning-Schmidts favorittstatus har sunket betraktelig den siste tiden, ønsker ingen ennå å utelukke henne helt som kandidat til presidentvervet.

Men en rekke kilder både i Ritzau og flere andre normalt velorienterte europeiske medier, tror nå mest på an polsk-italiensk løsning.

For mens flere EU-topper angivelig ønsker polske Tusk som sjef, later det ikke til å være stor tvil om at Italias utenriksminister Federica Mogherini blir innstilt til jobben som ny utenrikssjef.

Kritikk

Flere av de nye EU-landene i øst, med Litauens frittalende president Dalia Grybauskaite i spissen, har tidligere vært svært kritiske overfor Mogherini. 41-åringen har nemlig bare seks måneders ministererfaring, og tidlig i Ukraina-krisen fremsto hun som Russland-vennlig.

Østeuropeernes motstand ble imidlertid svekket da Mogherini skjerpet tonen samtidig som de fikk gehør for kravet om at det er på høy tid at EU-toppjobben havner i Øst-Europa. Derfor regner nå også de fleste med at den polske statsministeren reiser triumferende fra Brussel søndag.

Ifølge Ritzau er det imidlertid fortsatt noen EU-topper som i forberedende telefonsamtaler med Van Rompuy har sagt at de foretrekker dansken. Det danske nyhetsbyrået kjenner imidlertid ikke til at noen av dem bare vil godta Thorning-Schmidt.

Van Rompuy mekler

I forkant av møtet lørdag ettermiddag kan det synes som om det bare er den avtroppende EU-presidenten selv som har full oversikt. Dersom Van Rompuy tror alle er enige, kan avtalen som besetter de to toppstillingene, være klar allerede kort tid etter at møtet er startet klokken 17.

Hvis presidenten derimot er usikker, kan det hende han bestemmer seg for å utsette møtet i noen timer, eventuelt avbryter seansen for å ta noen ord på bakrommet med dem som måtte ha innvendinger. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.