Den polske statsministeren avløser belgiske Van Rompuy som EU-president 1. desember, og det var Van Rompuy som bekreftet enigheten mellom de 28 stats- og regjeringssjefene på toppmøtet i Brussel lørdag kveld.

En av Tusks viktigste oppgaver blir å bygge kompromisser i et ofte sprikende EU, og Van Rompuy understreker at han har alle landene i ryggen.

– Tusk er en av veteranene, sier han om avløseren sin.

Polakken er blitt kritisert for manglende engelskkunnskaper og snakket på polsk med pressen etter utnevnelsen.

– Men jeg lover at den første pressekonferansen i desember skal være på engelsk, jeg skal være hundre prosent klar, sa han.

Tautrekking

Tautrekkingen om den nye presidenten har pågått i flere måneder, og Danmarks sosialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt ble helt til det siste nevnt blant kandidatene.

Selv har hun hele tiden sagt hun ikke er kandidat og gratulerte lørdag Tusk med jobben.

Eurokrisen har vært nærmest totalt dominerende på EUs dagsorden i mange år. Når Tusk nå overtar, vil han måtte jobbe videre med å skape større økonomisk vekst i EU for å få slutt på gjeldsvekst og budsjettunderskudd.

I tillegg har EU fått hendene fulle med å håndtere det stadig mer spente forholdet til Russland. EU har i flere runder vedtatt sanksjoner mot Russland på grunn av landets fremferd i Ukraina.

Russland

Tusk har markert seg som en av EUs skarpeste kritikere av Russlands politikk, og valget av ham sender dermed også et klart signal til Russlands president Vladimir Putin.

I lys av konflikten med Russland har Tusk også tatt til orde for at EU i langt større grad må samarbeide bedre for å gjøre seg mindre avhengig av russisk energi.

Donald Tusk blir nå også ett av EUs viktigste ansikter utad, sammen med EU-kommisjonens nye president Jean-Claude Juncker og EU-parlamentets president Martin Schultz. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.