– Jeg vet utfordringene er store i disse krisetider, sa Mogherini da EUs stats- og regjeringssjefer hadde bekreftet kandidaturet hennes lørdag kveld.

– Det er krise på europeisk jord, i Ukraina, sa Mogherini om oppgavene som venter som EUs ansikt utad.

Hun sier hun vil jobbe for inkludering og kompromisser, men understreker også at hun skal vise handlekraft.

Mogherini blir en del av den nye EU-kommisjonen og må sammen med resten av Kommisjonen godkjennes av EU-parlamentet. Om hun får de folkevalgtes tilslutning, etterfølger hun britiske Catherine Ashton i jobben i løpet av høsten.

Skepsis

Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år. Hennes lave alder og korte fartstid i regjeringen ble av mange brukt mot hennes kandidatur tidligere i prosessen.

Mange var også skeptiske til Mogherini fordi hun angivelig har vært for lite kritisk mot Russland, som EU nå er i en bitter handelskonflikt med på grunn av krisen i Ukraina. I samme forbindelse har også Italias avhengighet av russisk energi blitt brukt som et argument mot henne.

Vanskelig jobb

I tillegg til den akutte krisen i forholdet til Russland får Mogherini også en rekke andre vanskelige utenrikssaker på sitt bord.

Forhandlingene om Irans atomprogram, Den islamske statens fremganger i Irak og Syria og problemene i flere av EUs naboland etter den arabiske våren er noen av utfordringene som venter for Unionens nye «utenriksminister». (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.