På EU-toppmøtet lørdag kveld ba EUs stats- og regjeringssjefer EU-kommisjonen om å komme opp med forslag til nye sanksjoner mot Russland på grunn av landets innblanding i Ukraina-krisen.

EU-lederne satte lørdag kveld en frist på en uke til EU-kommisjonen med å komme opp med forslagene.

Slovakisk motstand

Men natt til søndag – kort tid etter møtet var ferdig – slaktet Slovakias statsminister Robert Fico Russland-sanksjonene. Fico sier sanksjonen er meningsløse og at de virker mot sin hensikt.

Uttalelsene synliggjør splittelsen i EU om hvor tøff linje Unionen skal ta overfor Russland.

– Før vi vet virkningen av de allerede innførte sanksjonene, er det ikke noe poeng å innføre nye, sa Fico.

– Jeg forbeholder meg retten til å legge ned veto mot sanksjoner som skader Slovakias nasjonale interesser, la han til.

Usikkert

Det er uansett ikke helt sikkert at nye EU-sanksjoner vil bli innført. Tysklands statsminister Angela Merkel sier sanksjonene blir innført dersom situasjonen i Ukraina ikke forbedres eller endres.

Beslutningene om en mulig skjerping kommer etter de siste dagenes meldinger om at russiske soldater deltar aktivt i kampene i Ukraina.

Toppmøtets slutterklæring inneholder også en kraftig fordømmelse av de russiske soldatenes deltakelse i Ukraina-kampene og av transporten av våpen fra Russland til Øst-Ukraina.

EU-lederne ber Russland straks trekke alle sine soldater og alt militært utstyr ut av Ukraina. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.