Helgesen mener EU klarte å sette sammen et godt lederteam da Unionen lørdag kveld utpekte polske Donald Tusk til ny president og italienske Federica Mogherini til ny utenrikssjef. Fra før er det klart at luxembourgske Jean-Claude Juncker blir president i EU-kommisjonen.

– Europa møter store utfordringer i sør og øst, så det er en god kombinasjon med en president fra Polen og en utenrikssjef fra Italia. Det ligger en tenkning bak det som er lett å forstå, sier Helgesen til NTB.

– Jeg tror dette er en god løsning for Europa, og det at den polske statsministeren blir leder for Rådet, er en god ting for Norge, sier Helgesen og beskriver et stadig tettere samarbeid mellom Norge og Polen de siste årene.

– Polen er et av landene vi har tettest kontakt med, sier han og mener valget av Tusk er positivt for «den nordlige dimensjonen».

– Og det er et godt valg i den situasjonen EU er i nå med forholdet til Russland. Polen har både dype historiske og aktuelle erfaringer med Russland, sier europaministeren. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.