Etter måneder med spekulasjoner og tautrekking ble det lørdag klart at Polens konservative statsminister Donald Tusk blir ny EU-president. Samtidig er Italias sosialdemokratiske utenriksminister Federica Mogherini nominert til ny utenrikssjef i Unionen.

Store utfordringer venter begge i form av et stadig mer spent forhold til mektige Russland i øst.

Mens Tusk har markert seg som en av EUs skarpeste kritikere av Russlands politikk, har medlemsland i øst anklaget Mogherini for å ha vært for lite kritisk mot russerne.

– Jeg vet utfordringene er store i disse krisetider, sier Mogherini og lover både kompromissvilje og handlekraft.

Mogherini blir en del av den nye EU-kommisjonen og må sammen med resten av Kommisjonen godkjennes av EU-parlamentet.

Samspill

Påtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg ser nå fram til et tett samspill med EUs nye ledelse.

– Både EU og NATO opplever store utfordringer i øst med Ukraina og i sør med Syria, Irak og Libya. Det er nødvendig å samarbeide tett med begge, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Både Stoltenberg og europaminister Vidar Helgesen (H) mener EU har satt sammen et bra lederteam.

– De to sammen gir en god balanse både på geografi og erfaring, sier Stoltenberg, og Helgesen ser et tett norsk forhold til Polen som en fordel.

– Jeg tror dette er en god løsning for Europa, og det at den polske statsministeren blir leder for Rådet, er en god ting for Norge, sier han.

Språk-løfte

Når Tusk overtar 1. desember, vil han måtte jobbe for å skape ny økonomisk vekst i et EU preget av gjeldsvekst og budsjettunderskudd. Han blir en avgjørende forhandler og kompromissbygger blant 28 medlemsland.

Polakken blir imidlertid kritisert for manglende engelskkunnskaper og måtte komme med et løfte til pressen lørdag.

– Den første pressekonferansen i desember skal være på engelsk, jeg skal være hundre prosent klar, lovet han.

For Mogherini kan manglende erfaring bli en utfordring. Etter bare seks måneder i regjering får 41-åringen nå ansvaret for kompliserte forhandlinger om Irans atomprogram og håndteringen av krisen i Syria og Irak.

– La henne få bevise at hun kommer til å klare det, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Dansk ros

Danske Helle Thorning-Schmidt hadde favorittstempelet for presidentposten i sommer, men har selv hele tiden fremholdt at hun ikke var kandidat.

– Han blir en god og resultatorientert leder som vil lytte til medlemslandene. Jeg gleder meg til samarbeidet, gratulerer Thorning-Schmidt nå Tusk.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel var lørdag fornøyd etter å ha arbeidet for polakkens kandidatur.

– Han står foran store utfordringer, sier Merkel og roser den polske statsministeren som «en kvalifisert, engasjert og overbevist europeer». (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.