De fleste vet at Warren Buffett, som fylte 84 år i helgen, er fantastisk rik.

Business Insider har imidlertid gått bak tallene og funnet frem til en rekke nye fakta om superinvestorens rikdom.

I løpet av sin lange karriere har Buffett sten for sten bygget opp det børsnoterte investeringselskapet Berkshire Hathaway. Med en aksjekurs på nærmere 200.000 dollar er aksjen en av verdens dyreste å kjøpe.

Reisen med Berkshire Hathaway har vært eventyrlig for både Buffett og andre aksjonærer.

Hvis du investerte 1000 dollar i selskapet i 1970 til en kurs på 41 dollar per aksje hadde du vært 4,86 millioner dollar rikere i dag. Regnet i prosent betyr det en avkastning på utrolige 487.000 prosent.

Men også de som ikke kjøpte aksjer før i år 2000 har grunn til å juble med en avkastning på godt over 300 prosent.

Den beste investeringen er det imidlertid Buffett selv som har gjort. Fra 1964 da Buffett ble hovedaksjonær i selskapet til utgangen av 2013 har 1000 dollar investert i Berkshire Hathaway vokst til 10,5 millioner dollar.

Banker nesten alltid S&P

Hvis man regner i femårsintervaller har Berkshire Hathaway-aksjen slått S&P 500-indeksen 43 av de 44 siste årene. Mellom 2008 og 2013 steg aksjen 128 prosent, mot 80 prosent for S&P 500.

Warren Buffett selv har slått S&P 500-indeksen i 55 år med sine egne investeringer.

Buffetts personlige formue i dag på rundt 63,3 milliarder dollar er for eksempel større en Ghanas og Kambodsjas samlede bruttonasjonalprodukt.

Selv om Buffett var på vei til å bli dollarmilliardær allerede da han fylte 50 år, er det først og fremst på sine eldre dager han har tjent de store pengene. Ifølge Business Insider har han tjent 99 prosent av formuen sin etter at han passerte 50 år og rundt 95 prosent er tjent etter at han fylte 60.

For det Buffett i gjennomsnitt tjener i løpet av én time kan han finansiere hele studiet til seks studenter på USAs dyreste universitet New York University. Der koster en fireårig masterutdannelse 247.908 dollar. For seks studenter blir det i underkant av 1,5 millioner dollar som var det Buffett tjente hver eneste time ifjor.


Les også: Oppdaget noe helt spesielt i hjernen til de «råeste» investorene
 


Wall Street Journal: Warren Buffett investerer i skatteflytting for burgergigant

 

- Jeg skulle nesten ønske at vi fikk en ny boble  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.