Det er første gang på mange år at Norge gir humanitær hjelp til et land i Europa.

- Det sier litt om alvoret i situasjonen, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren var mandag i Kiev sammen med europaminister Vidar Helgesen for samtaler med Ukrainas visestatsminister Volodymyr Hrojsman og utenriksminister Pavel Klimkin om konflikten i områdene Donetsk og Luhansk øst i landet.

- Dramatisk forverret

Utenriksministeren sier folk i hele Ukraina er preget av det som skjer i Øst-Ukraina.

- Forholdene øst i landet er blitt dramatisk forverret. Det er nå 230.000 internt fordrevne, og det er harde trefninger hver dag, sier Brende.

Ukrainske regjeringsstyrker trakk seg mandag tilbake fra flyplassen i Luhansk etter kamper mot en angivelig russisk stridsvognbataljon.

Brende mener det er helt klart at Russland med president Vladimir Putin i spissen står bak den økende aggresjonen de siste dagene.

Russisk aggresjon

- Den russiske aggresjonen må nå stoppes. Det sendes store mengder våpen over grensen. Dette er totalt uakseptabelt, slår han fast.

Brende mener at mye nå tyder på at Russland forsøker å destabilisere situasjonen i Ukraina for å tvinge fram en regimeendring.

- Men det tror jeg Putin forregner seg. Det er veldig sterk motstand mot Russland her i Kiev nå, sier han.

- Men det er også stor fortvilelse her. Den politiske ledelsen vet ikke hvordan de skal komme seg ut av krisen, som også fører til at den økonomiske utviklingen og nødvendige reformer blir satt på vent, sier han.

I tillegg til 1 million euro i akutt humanitær hjelp, har Norge nesten firedoblet den langsiktige utviklingsbistanden til Ukraina til nærmere 150 millioner kroner.

Samtidig varsler Brende at sanksjonene mot Russland kan bli trappet opp dersom ikke Russland slutter å sende våpen og soldater over grensen.

- Jeg vil ikke utelukke dette, sier utenriksministeren og understreker samtidig at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten.

- Dette må løses politisk. Men det er Putin som sitter med nøkkelen, sier han.

Krever særstatus

Det har lenge vært antatt at det Putin ønsker å oppnå, er at Ukraina deles inn i føderale regioner med så stor grad av selvstyre at de kan blokkere et ukrainsk EU- eller NATO-medlemskap. Myndighetene i Kiev er på sin side lite innstilt på å gi regionene noen form for vetorett.

Representanter for de prorussiske opprørerne øst i Ukraina la mandag frem et krav om særstatus for regionen i forhandlingene som startet i Minsk i Hviterussland mandag. En slik særstatus vil i praksis bety en oppdeling av Ukraina, skriver nyhetsbyrået AFP.

Firepartsmøtet holdes bak lukkede dører, og i tillegg til representantene for opprørerne, deltar ukrainske og russiske myndigheter og representanter for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Jagland til Kiev

Også generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet er ventet til Ukraina tirsdag for samtaler med landets president Petro Porosjenko og utenriksminister Pavel Klimkin.

Samtalene vil dreie seg om situasjonen spesielt øst og sør i landet, menneskerettigheter og humanitær nødhjelp, opplyser Jaglands talsperson Daniel Höltgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.