Ukraina bytter militær strategi, og går fra nedkjemping av prorussiske separatister i øst, til avverging av en bredere russisk invasjon, skriver The Wall Street Journal tirsdag.

Avisen fremholder at strategiomleggingen kommer etter de siste dagers betydelige tilbakeslag for de ukrainske styrkene.

Ukrainas forsvarsminister Valerij Heletej sa mandag at hæren ville slutte å forsøke å fjerne separatister fra de østlige regionene, og i stedet gå over til en defensiv strategi mot det han kalte en «invasjon i full skala» fra russiske regulære tropper.

Hans kunngjøring kom etter at en ny runde med samtaler i Minsk mellom representanter for Ukraina, Russland og separatistene endte uten annet resultat enn en avtale om å møtes igjen fredag.

Obama til Estland

I en situasjon med forverret militær situasjon for Ukraina, reiser USAs president Barack Obama til Estland denne uken, for å berolige en region som er rystet over Russlands inntrengen i Ukraina, og gjøre det klart at Nato er beredt til å forsvare sine medlemmer i Baltikum.

Nato-ledere vil denne uken godkjenne en militær enhet som holdes i permanent høy beredskap, og som kan reagere hurtig når en krise oppstår.

-Denne styrken kan reise lett, men slå til hardt om nødvendig, sier Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Benekter invasjonsplaner

Russland har lenge benektet å ha utplassert tropper i Ukraina. Mandag sa utenriksminister Sergej Lavrov at Russland utelukker militær intervensjon, og at landet søker en politisk løsning.

For å understreke denne posisjonen, skrøt den russiske president Vladimir Putin i forrige uke overfor EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso av at hans russiske styrker vil kunne ta den ukrainske hovedstaden Kiev på to uker, hvis det var hva han ønsket, ifølge en EU-tjenestemann med kjennskap til samtalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.