Brasils statseide oljeselskap Petrobras opplyser at selskapet etterforsker en påstått bestikkelsesskandale som skal ha forgreninger helt til topps politisk.

Skandalen kommer under en måned før det spennende presidentvalget i Brasil.

Petrobras har i den sammenheng bedt en dommer om å etterforske en tidligere Petrobras-direktør, Paolo Roberto Costa, for å få tilgang til hans private arkiv og papirer.

Petrobras har også skrevet brev til en rekke selskaper det mistenker er involvert i skandalen, og bedt om bistand.

Oljeselskapet tar samtidig avstand fra korrupsjon, og skriver i en kunngjøring at "irregulære handlinger utført av enkeltpersoner eller en gruppe personer, enten de er ansatt i selskapet eller ikke, er ikke represenative for Petrobras som institusjon eller dets ansatte, som utgjør mange tusen personer".

I helgen publiserte det ledende brasilianske nyhetsmagasinet Veja en liste på over 40 politikere som ifølge Costa var involvert i korrupsjonssaken, i perioden 2004-2012.

Costa, som i denne perioden var sjef for nedstrømsdivisjonen i Petrobras, hevder i artikkelen at politikerne mottok tre prosent av Petrobras' kontraktsverdier i perioden han var direktør. Han sier videre at pengene gikk til å kjøpe støtte for regjeringspartiet i valg til Kongressen, Brasils parlament.

Costa, som sitter varetektsfengslet i samme sak, navngir blant annet en sittende minister og flere delstatsguvernører og kongressmedlemmer. Costa ble arrestert i 2013, og han har nå inngått en avtale med påtalemyndighetene om å snakke i bytte mot redusert straff.

Mange av politikerne på Costas liste tilhører president Dilma Rousseffs styrende Sosialistparti, men også ledende medlemmer av opposisjonen.

Flere av politikerne som nå navngis og beskyldes for korrupsjon har rykket ut og benektet alt.

Avsløringene kan særlig skade president Rousseff og Sosialistpartiet, som har sittet ved makten siden 2003. Først ved populære Lula, og siden 2011 Rousseff.

Neste måned avholdes det både presidentvalg, parlamentsvalg (Kongressen), guvernørvalg og valg til ulike delstatsforsamlinger i Brasil.

Petrobras er Brasils desidert vikrigste selskap, og den største melkekuen for den brasilianske staten. Under Rousseffs styre har Petrobras levert elendige resultater, samtidig som kostnadene har økt kraftig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.