10 arabiske land sier seg villig til å delta i den kommende militæraksjonen mot den sunnimuslimske ekstremistgruppen Den islamske stat (IS) som USA skal lede.

Det meldte NRK torsdag.

Saudi-Arabia med

USAs utenriksminister John Kerry møtte utenriksministrene fra en rekke arabiske land i den saudiarabiske havnebyen Jeddah i dag, torsdag, for å diskutere bekjempelsen av den sunnimuslimske ekstremistgruppen Den islamske stat (IS)

Etter møtet sa representantene for Egypt, Irak, Jordan, Libanon, Saudi-Arabia, Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar og De forente arabiske emirater at de kan inngå i militærkoalisjonen som har som mål å knuse IS.

Spesielt støtten fra Saudi-Arabia anses som viktig, selv om landet også til vanlig er en av USAs nærmeste allierte i regionen. Men landet har stor betydning nettopp for sunnimuslimer.

En del av luftangrepene som amerikanske jagerfly skal utføre, vil gå ut fra baser i den kurdiske delen av Nord-Irak. Angrepene som er utført mot IS hittil, for å beskytte eller frigi sivile irakere, har gått ut fra amerikanske hangarskip eller baser utenfor Irak.

Tyrkia vil ikke være med

NATO-landet Tyrkia, som også deltok på møtet, vil derimot ikke delta i de kommende angrepene, verken mot mål i Syria eller mål i Irak. De vil også nekte enhver bruk av landets flybaser, slik de gjorde i forbindelse med invasjonen av Irak i 2003.

Ifølge en amerikansk diplomat har USA forståelse for Tyrkias tilbakeholdenhet, gitt at 49 tyrkere - inkludert flere barn og diplomater - fortsatt holdes som gisler av IS etter at de ble bortført fra det tyrkiske konsulatet i Mosul i Irak.

Fredag kommer Kerry til den tyrkiske hovedstaden Ankara for å ha samtaler med det tyrkiske lederskapet, gitt at de fortsatt betraktes som en viktig alliert i kampen mot islamrelatert terror.

Felles forpliktelse

Utenriksministrene som var samlet i Jeddah erklærte «en felles forpliktelse til å stå sammen mot trusler forårsaket av terrorisme», inkludert IS, og at «de deltakende stater skal ta sin del av den omfattende kampen», både militært og på andre måter.

Systematiske luftangrep

Strategien er at IS skal knuses gjennom systematiske luftangrep, støtte til irakiske sikkerhetsstyrker og mer moderate opprørere i Syria, samt et tettere etterretningssamarbeid mellom USA og land i Midtøsten.

Det er også enighet om å forsøke å stanse flyten av penger til den sunnimuslimske terrorgruppen og ikke minst rekrutteringen av soldater, straffeforfølge IS-medlemmer for forbrytelser de har begått samt at landene skal bidra med gjenoppbygging av byer og tettsteder som har blitt ødelagt.

John Kerry gjentok etter at bakkestyrker fortsatt ikke er aktuelt å sette inn, fra noen land i den nydannede koalisjonen.

Pressetalsmannen i Det hvite hus, Josh Earnest, sier at USA forventer aktiv støtte fra allierte.

Tyskland sier nei

Av europeiske land sier Tyskland tvert nei til å delta i en militæraksjon. Det gjorde den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier klart på en felles pressekonferanse med sin britiske kollega Philip Hammond i Berlin.

Hammond var på sin side ikke fullt så avvisende, men svarte at Storbritannia helhjertet støtter USAs planer om en internasjonal koalisjon mot IS, men at britene ikke har noen planer om å delta i angrep mot IS-mål i Syria.

Svaret var likevel såpass avvisende at statsminister David Cameron kort tid etter fikk sin talsmann til å understreke at den britiske regjeringen og statsministeren ikke har utelukket noe, heller ikke deltakelse i luftangrep.

Frankrike skal også være villig til å stille seg fullt og helt bak USA og den amerikansk/arabiske koalisjonen.

Russland derimot er svært kritisk til den amerikanskinitierte strategien, spesielt at det kan komme luftangrep mot mål i Syria.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.