Ifølge en måling utført av ICM for avisen Guardian er 51 prosent av dem som har bestemt seg for hva de skal stemme, mot løsrivelse mens 49 prosent er for.

17 prosent av de spurte har imidlertid ikke bestemt seg ennå. Når disse regnes med, blir tallene 42 prosent nei, 40 prosent ja og altså 17 prosent vet ikke.

I en annen måling, gjort av You Gov for avisene The Times og Sun, svarer 52 prosent av dem som har bestemt seg, nei til løsrivelse, mens 48 sier ja.

– Nei-siden har klart å komme tilbake i ledelsen i den skotske valgkampen og leder for første gang siden august, sier YouGov-sjefen Peter Kellner i en kommentar.

Men nei-tilhengerne bør ikke glede seg for tidlig, til det er både feilmarginen og antall velgere som ikke har bestemt seg ennå, for stor.

Det er nå mindre enn en uke til folkeavstemningen skal avholdes. Det skjer torsdag 18. september.

Trekker på skuldrene

Denne uken har alle de tre største partiene i Storbritannia, Toryene, Labour og Liberaldemokratene, sendt sine toppolitikere nordover for å forsøke å overtale skottene til å stemme nei til løsrivelse. Et ja kan få uante konsekvenser og er ikke noe som kan omgjøres ved et nytt valg om få år, advarte blant annet statsminister David Cameron.

Men skottene har aldri vært særlig konservative av seg, og Camerons parti har ikke vunnet noe valg i Skottland på over 60 år. Derfor er det neppe mange som har brydd seg så mye om hva Cameron sier.

Brown advarer

Labour har derimot en mye sterkere posisjon hos skottene og det skotske nasjonalistpartiets (SNP) største rival.

Labour har denne uken sendt en hel bøling av parlamentsmedlemmer til Skottland, anført av tidligere finans- og statsminister Gordon Brown, selv skotte, for å overbevise skottene om at de bør bli værende i unionen.

Ryktene skal ha det til at Brown er den eneste britiske politikeren som førsteminister Alex Salmond fra SNP frykter.

– Browns advarsler om at uavhengighet vil kunne sette arbeidsplasser og familieøkonomiene i fare, har faktisk gått hjem hos mange, sier Kellner.

– Fryktkampanje

To av Storbritannias største banker, Lloyds og Royal Bank of Scotland, har sagt at de vil flytte sine hovedkontorer til London dersom skottene stemmer ja til uavhengighet. Det har fått førsteminister Salmond, som fronter ja-siden, til å anklage den britiske regjeringen for å ha satt i gang en fryktkampanje blant næringslivsledere.

– Til tross for forsøkene fra Westminster, så blomstrer selvtilliten her, skriver Salmond i en kronikk i avisen Daily Record.

– Politikerne i Westminster snakker om å «miste» Skottland, som om vi var en eiendel, skriver han videre. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.