Dermed oppklares en språklig uklarhet etter at utenriksminister John Kerry i flere TV-intervjuer syntes å nøle med å kalle amerikanske operasjoner mot IS «krig».

Et av president Barack Obamas fremste mål før han ble tvunget inn i konflikten med IS var nettopp å avslutte krigene til forgjengeren George W. Bush og ikke bli engasjert i nye kriger.

Men etter at administrasjonen er blitt presset til å oppklare enhver uklarhet om hvordan president Barack Obama ser på konflikten, etterlot Det hvite hus og Pentagon liten tvil om hvor de står.

– USA er i krig med ISIL på samme måte som vi er i krig med al-Qaida og al-Qaida-tilknyttede bevegelser over hele kloden, sa talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, fredag.

Den islamske staten (IS) kalte seg tidligere ISIL. Talsmann for Pentagon, admiral John Kirby, gjorde det klart at USA ikke utkjemper den siste Irak-krigen, men brukte likevel samme språk som Earnest.

– La det være helt klart: Vi vet vi er i krig med ISIL på samme måte som vi er i krig med al-Qaida, sa han.

Mens Kerry denne uka var på rundtur i Midtøsten for å samle støtte til kampen mot IS, ville han ikke bruke ordet «krig». Han advarte mot å gå inn i en krigsfeber og ville heller snakke om en større antiterrorisme-operasjon.

– Jeg føler at «krig» er feil ord og analogi, men faktum er at vi er engasjert i en svært betydelig global innsats for å stanse terrorvirksomhet, sa han til CBS News. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.