Ifølge russiske nyhetsbyråer har en kolonne på 35 lastebiler tatt seg inn i Ukraina, på vei til opprørerkontrollerte områder.

– Russiske tolltjenestemenn og grensevakter har behandlet den første gruppen lastebiler. Nå har alle 35 forlatt grenseposten, på vei mot Ukraina, sier Rajan Faruksjin, talsmann for det sørlige tollkontoret til det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti. Også nyhetsbyrået Interfax melder at kolonnen har krysset grensen.

Noen offisiell reaksjon fra myndighetene i Kiev har ennå ikke kommet.

– Militærkjøretøyer

Det vakte sterke reaksjoner da en kolonne på over 250 lastebiler tok seg inn i Ukraina uten tillatelse fra myndighetene i landet 22. august. Ifølge regjeringen i Moskva var formålet å frakte nødhjelp til det krigsrammede Øst-Ukraina.

Myndighetene i Kiev og vestlige land var imidlertid meget skeptisk til denne forklaringen, og USA omtalte kjøretøyene som «russiske militærkjøretøyer kamuflert som sivile lastebiler».

Rett etter grensekrenkelsen erklærte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov at Russland ville sende av gårde en ny kolonne til Øst-Ukraina.

I dagene etter at den forrige lastebilkolonnen tok seg inn i Ukraina, meldte både ukrainske myndigheter, vitner på stedet og EU, NATO og USA at omfattende russiske styrker tok seg inn i landet. Opprørernes påfølgende storoffensiv endte først da en skjør våpenhvile kom på plass for en uke siden.

Russland nekter for å ha sendt styrker inn i landet.

Minsk

Våpenhvilen kom etter forhandlinger mellom representanter fra Russland, de prorussiske opprørerne, Ukraina og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Minsk. Til tross for at flere mennesker er drept i kamphandlinger siden, har våpenhvilen i store trekk holdt. Opprørerne og ukrainske myndigheter har også utvekslet krigsfanger.

Torsdag erkjente myndighetene i Kiev at de prorussiske opprørerne har tatt kontroll over et område øst i landet, som strekker seg helt fram til Azovhavet. Samme dag sa NATO at Russland fortsatt har omkring 1.000 soldater inne i Ukraina, til tross for at mange har blitt trukket tilbake over grensen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.