– Dere har ingen felles forslag, fremholdt statsminister Fredrik Reinfeldt.

Han advarte det svenske folket mot å høre på venstresidens svar og forslag, fordi det uansett ikke er klart hva som vil bli en eventuell rødgrønn regjerings politikk.

– Alt skal forhandles om, sa han.

Den rødgrønne blokken opprettholder et klart forsprang på den borgerlige regjeringsalliansen på en fersk meningsmåling Ipsos har gjort for Dagens Nyheter.

Den ble kunngjort like før de åtte partiene i Riksdagen møttes til den siste partilederdebatten på SVT fredag kveld.

«Best i EU»

Reinfeldts allierte fulgte opp angrepene mot de rødgrønne, som i valgkampen ikke har presentert et felles regjeringsforslag eller en samlet plattform.

Liberale Folkepartiets Jan Bjørklund sa han nå skjønner hvorfor mediene snakker om «kaos i Riksdagen» etter valget.

Kristdemokraternas Göran Hägglund anklaget de rødgrønne for å svartmale. Han slo fast at Sverige er best i EU på fattigdomskamp, økonomisk vekst, å skape arbeidsplasser og i å holde statsgjelden nede.

– Vi må ikke glemme at vi har vært gjennom den verste finanskrisen siden 1930-tallet, sa han.

De rødgrønne forsøkte å feie bort spørsmål om saker de er uenige om, som kjernekraftens fremtid i Sverige og hvor mange skattekutt som skal reverseres. Opposisjonen hamret videre på at arbeidsledigheten er høyere enn da Reinfeldt ble statsminister, selv om nettopp dette har vært regjeringens fremste markeringssak.

Ingen får 50 prosent

Det er overveiende sannsynlig at Sverige går mot en uoversiktlig parlamentarisk situasjon etter valget. Det skyldes at ingen av blokkene ser ut til å få over 50 prosents oppslutning – og at ingen av dem vil samarbeide med innvandringskritiske Sverigedemokraterna.

Den ferskeste Ipsos-undersøkelsen viser at alliansen får støtte fra 39,6 prosent av velgerne og de rødgrønne fra 46,4. Det betyr at gapet mellom de to er 6,8 prosentpoeng.

Samtidig viser målingen svak oppslutning om de to største partiene på hver side, nemlig Socialdemokraterna og Moderaterna. Sossarna får støtte fra 28,6 prosent, en ytterligere nedgang fra «katastrofevalget» for fire år siden. Moderaterna går kraftig tilbake og får støtte fra 21,7 prosent, viser undersøkelsen.

Om målingene holder vann, tar Socialdemokraternas Stefan Löfven over som statsminister etter Fredrik Reinfeldt etter søndagens valg. Reinfeldt har varslet sin avgang dersom de rødgrønne samlet blir større enn alliansen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.