Det er den amerikanske avdelingen til verdens største bankgruppe, HSBC Holdings, som inngår forliket med amerikanske myndigheter.

Det kommer frem i en melding fra Federal Housing Finance Agency (FHFA), det statlige boliglånstilsynet i USA. Det er FHFA som har stått bak søksmålet mot HSBC.

Forliket kommer etter anklager om at banken solgte råtne boliglån i tiden som ledet opp mot boligboblen og den påfølgende finanskrisen i USA.

3,5 milliarder til utlånere

I årene før finanskrisen ble det omsatt en stor mengde boliglån mellom banker som virket sikre, men som i realiteten var lån med svært høy risiko for mislighold. Disse lånene har senere gjerne blitt omtalt som råtne investeringer.

Det er denne typen lån HSBC er anklaget for å selge. Forliket på 550 millioner dollar, eller 3,5 milliarder kroner, fordeles på utbetalinger til de amerikanske boliglånsinstitusjonene Fannie Mae og Freddie Mac, som kjøpte en rekke råtne boliglån i tiden opp mot finanskrisen.

De to institusjonene ble opprettet av den amerikanske staten i kjølvannet av depresjonen i USA på 1930-tallet. Begge institusjonene har tradisjonelt vært private, børsnoterte selskaper regulert av staten, men ble etter krisen i 2008 overtatt av FHFA. Da hadde Fannie Mae og Freddie Mac kjøpt så store andeler råtne boliglån at de var på randen av kollaps. HSBC og 16 andre banker anklages for å ha vært en del av dette.

«Fornøyd»

Fannie Mae mottar 176 millioner dollar fra forliket. Det tilsvarer over 1,1 milliarder kroner. Freddie Mac mottar de resterende 374 millioner dollarene, som tilsvarer nesten 2,4 milliarder kroner.

Av de 17 bankene FHFA har saksøkt for salg av slike boliglån siden 2011, har syv inngått forlik. Ifølge Bloomberg inngikk banker forlik for nesten åtte milliarder dollar i fjor, omtrent 50 milliarder kroner.

«Vi er fornøyde med å ha løst denne saken», sier HSBCs USA-toppsjef Stuart Alderoty i en melding fredag.

Les også på DN.no:

Yahoo ble truet med bøter på 250.000 dollar dagen  

Denne Seadrill-riggen må stoppe alt arbeid innen 14 dager  

Offisielt fra USA: I krig med IS  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.