Verdens nest største økonomi kan være i ferd med å miste fart, viser ferske tall.

Med en økning i industriproduksjon på 6,9 prosent i august leverte Kina langt under forventningene, melder Bloomberg News lørdag.

Kinesisk industriproduksjon har vokst i svakere hastighet siden finanskrisen i 2008. Samtidig henger Kina etter prognosene for investeringer i fabrikker og anleggsmaskineri.

Oppgangen på 6,9 prosent fra samme periode er betydelig svakere enn forventningen om en vekst på på 8,8 prosent.

Veksten var lavere enn samtlige av de 51 estimatene som inngikk i Bloombergs konensusestimat.

Veksten er også svakere sammenlignet med veksten på 9,0 prosent i juli.

- Skikkelig dårlig

- Dette er skikkelig dårlig, sier sjeføkonom Kevin Lai i Daiwa Capital markets i Hong Kong til Bloomberg.

- Økonomien fortsetter å bremse  ned på tross av at det har blitt innført oppmykende politiske tiltak, sier Lai.

Ifølge sjeføkonom Liu Li-Gang i Australia & New Zealand Banking Group bør Kinas statsminister og nestkommanderende i kommunistpartiet, Li Kequiang, nå ta grep.

I Kina er det statsministeren som har ansvaret for å implementere økonomisk politikk. Det uttalte målet i Kina er å oppnå årlig økonomisk vekst på 7,5 prosent.

Laveste nivå siden 2008

- Hvis Li mener alvor med å nå målet på 7,5 prosent, bør han bruke flere politiske virkemidler for å oppnå det, som for eksempel å sette ned kapitalkravene for landets største banker, sier Li-Gang til Bloomberg.

Flere eksperter har de siste årene uttrykt bekymring for en kinesisk kredittboble. På midten av det forrige tiåret hadde landet en lengre periode med en årlig vekst på over ti prosent, men president Xi Jinping har ønsket å få ned veksten til et «bærekraftig» nivå på 7,5 prosent.

I august var industriproduksjonen på det laveste nivå siden desember 2008, ifølge Bloombergs egne tall.

Samtidig viser tall fra myndighetene at importen falt for andre måned på rad. Detaljhandelen økte med 11,9 prosent og investeringer i fabrikker og anleggsmaskineri økte med 16,5 prosent.

Lar seg ikke distrahere

Tross svake tall, uttaler Kinas statistikkbyrå at «grunnlaget for stabil vekst» fortsatt er til stede.

Statsminister Li sa denne uken i en tale til World Economic Forum at kinesiske myndigheter «ikke vil bli distrahert av kortsiktige svingninger i individuelle økonomiske indikatorer».

Han uttalte at en vekst litt over eller under 7,5 prosent er akseptabel så lenge landet opplever bedre utvikling i ledigheten, lønningene og innen miljøbeskyttelse.

Les også på DN.no:

3,5 milliarder i finanskrise-forlik

Hardkjør mot rødgrønt «kaos» i Sverige

Knapt flertall mot skotsk uavhengighet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.