Etter åtte år med borgerlig koalisjonsregjering kommer svenskene til å stemme den rødgrønne blokken fram til seier, ifølge meningsmålingene.

Det betyr i så fall at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven vil overta statsministerstolen fra Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

Analytikere tror Socialdemokraterna og Miljöpartiet vil gå sammen i regjering, med støtte fra SVs søsterparti Vänsterpartiet i Riksdagen. Men de tre rødgrønne ser ikke ut til å få over 50 prosent av stemmene.

Hvor sterk en eventuell rødgrønn regjering blir, avhenger derfor av flere faktorer. Det blir avgjørende for den politiske situasjonen både om Feministiskt initiativ kommer inn i Riksdagen og ikke minst hvor sterk vippeposisjon Sverigedemokraterna (SD) får.

Det innvandringskritiske partiet ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne, men ingen av blokkene ønsker å samarbeide med SD i Riksdagen. Löfven har derfor invitert både Centerpartiet og Folkpartiet til samarbeid for å skaffe flertall for sin politikk.

Travel dag

Valgdagen blir travel for både Löfven, Reinfeldt og de andre partilederne.

– Jeg skal i TV-studio, jeg skal stemme naturligvis, og etter det skal vi på flere arrangementer med alliansen vår, sier statsminister Reinfeldt.

Stefan Löfven sier han starter valgdagen med å stemme.

– Vi gjør det tidlig på dagen, så vet vi at det er gjort, sier han til nyhetsbyrået TT. Også han skal i TV-studio og på flere valgkamparrangementer i løpet av dagen.

– Deretter skal jeg hjem og forberede meg til valgvaken, sier han.

Åpne i tolv timer

Valglokalene åpnet klokka 8 og stenger klokka 20. Rett etterpå kommer SVTs valgdagsmåling, og en foreløpig mandatfordeling ventes å være klar i 22-23-tiden.

Om lag 7,3 millioner svensker er stemmeberettiget. I tillegg til valget på ny Riksdag, er det også fylkes- og kommunevalg. Valgdeltakelsen er normalt høy i Sverige, hvor rundt 80 prosent av befolkningen pleier å stemme.

Seks kommuner holder også lokale folkeavstemninger, blant annet Göteborg, der innbyggerne skal stemme for eller mot innføring av rushtidsavgift. (©NTB)

Les også:

Slik påvirker klærne tankegangen din

- Å ha en mastergrad i ledelse betyr ikke at du kan lede et stort børsnotert selskap

Derfor velger de unge studiene de gjør  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.