– Vi er et samarbeidsparti som har samarbeidet over blokkgrensene opp gjennom tidene for å gjennomføre store reformer i Sverige. Det kommer vi til å fortsette å gjøre på ulike måter, sier Socialdemokraternas mektige partisekretær Carin Jämtin til NTB og en gruppe journalister.

– Vi har historisk samarbeidet både med Folkpartiet, Centern og Vänsterpartiet. Det kommer vi til å fortsette med, la hun til på sossarnas valgvake i Stockholm søndag kveld.

Framgang for SD

Valgdagsmålingen til SVT viser at den rødgrønne opposisjonen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, får støtte fra 44,8 prosent. Statsminister Fredrik Reinfeldts borgerlige allianse får 39,7 prosents oppslutning.

Både Centerpartiet og Folkpartiet, som Socialdemokraterna nå vil samarbeide med, er med i Reinfeldts allianse.

Samtidig gjør innvandringskritiske Sverigedemokraterna et brakvalg og får 10,5 prosents oppslutning, ifølge målingen. Det er en dobling siden forrige valg.

Overraskende er det også at Feministiskt initiativ (FI) kommer inn i Riksdagen med støtte fra 4,0 prosent, ifølge målingen. Partiet har varslet støtte til de rødgrønne om de får plass blant de 349 representantene.

– Interessant

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener tallene tyder på regjeringsskifte i Sverige.

– Hvis tallene holder seg, har de rødgrønne partiene gått fram, og det ligger an til interessante regjeringsforhandlinger, sier han til NTB på valgvaken Arbeiderpartiet arrangerte i Oslo sentrum søndag kveld.

Det er en stor risiko for at det blir veldig vanskelig å regjere, påpeker svenske LOs toppsjef Karl-Petter Thorwaldsson. Han mener det beste for Sverige ville være om Socialdemokraterna får med seg Centerpartiet eller Folkpartiet.

– Vi har høy arbeidsledighet og store sosiale problemer som må løses. Vi må kunne fatte beslutninger de kommende årene også, sier han.

På valgvaken til Moderaterna var det skuffelse som preget forsamlingen etter at valgdagsmålingene ble kjent. Det er lite håp om at regjeringsalliansen får fortsette, dersom målingene stemmer, vedgår partisekretær Kent Persson.

– Vi har gått mye tilbake. Vi har siktet mot et bedre resultat for Moderaterna og alliansen, sier han til TT.

SD på vippen

Sverigedemokraternas (SD) store framgang uroer mange. Ingen av de andre partiene i Riksdagen har til nå villet samarbeide med innvandringskritikerne, og det er lite som tyder på at det vil endre seg.

– For oss er det viktig å beholde vippeposisjonen og slik ser det ut til å bli, sier partisekretær Björn Söder på en valgvake der enkelte journalister var blitt utestengt.

Partiet valgte nemlig å trekke tilbake akkrediteringen til avisen Expressen, som har avslørt flere SD-politikeres anonyme hatytringer på nett.

Partiet ligger an til å bli det tredje største i Riksdagen. Ifølge tradisjonen skal partiet dermed ha den ene visepresidenten i nasjonalforsamlingen, skriver TT.

Les også:

Et skrekkeksempel på hvordan en kampanje kan bomme

Slik unngår du skilsmissekrangel

USA vil nå høyeste oljeproduksjon på 45 år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.