STOCKHOLM: I de fleste andre europeiske land ville det vært enkelt. Det gamle, etablerte konservative partiet har gått tilbake i valg, og et nytt høyrepopulistisk parti gått betydelig frem. Ettersom de høyresiden har flertall sammen vil likevel den konservative regjeringen fortsette.

Sverige er annerledes. De rødgrønne partiene, Sosialdemokratene, Venstrepartiet og Miljøpartiet har fått ganske nøyaktig like stor oppslutning som for fire år siden. Sosialdemokratene og Venstrepartiet har gått mariginalt frem, Miljøpartiet har gått tilbake. Det fjerde venstrepartiet, Feministisk initiativ har fremgang siden sist, men faller likevel under sperregrensen på fire prosent.

På borgerlig side har alle regjeringspartiene falt, statsminister Fredrik Reinfeldts Moderaterna mest. Reinfeldt meldte i går kveld både at han går av både som statsminister og som partileder.

Den suverene valgvinneren er Jimmie Åkessons Sverigedemokrater som får 13 prosent, og er Sveriges tredje største parti. De havner på vippen, men det er en forskjell.  I siste valgperiode har Sverigedemokratene stemt sammen med de borgerlige i opp mot 90 prosent av gangene der alternativet har stått mellom rødt og blått. Dermed virker det som bortimot håpløst å få stablet sammen en majoritet som kan gjør det Sosialdemokratenes leder Stefan Löfven har lovet velgerne: Å styre Sverige inn på en annen kurs enn den blå som landet er blitt ledet etter de siste åtte årene.

Det er to grunner til at Sverige får en ny regjering, tross et tilsynelatende blått flertall i Riksdagen.

For det første er Sverigedemokratene et annerledes parti enn vårt hjemlige Fremskrittsparti. De deler innvandringsskepsisen, men Sverigedemokratene kommer fra en høyreradikal tradisjon, uten liberalismen som i vekslende grad har preget det norske Fremskrittspartiet. SD har lite imot sterk statlig styring, ved siden av innvandringsmotstanden er det sikring av eldreomsorgen som er partiets hovedsak.

For det andre er motstanden, nær avskyen, for Sverigedmokratene i de andre partiene og i mediene grunnfestet. De siste fire årene har partiet blitt boikottet av de andre partiene. Det vil bli vanskeligere for flere titalls nye representanter i Riksdagen.

Veien videre vil uansett bli ekstremt vanskelig for påtroppende statsminister Stefan Löfven. Han tapte valgkampen, der utgangspunktet var meningsmålinger som ga de rødgrønne over 50 prosents oppslutning. Han har signalisert ønske om å skaffe seg støtte på tvers av blokkgrensene, men så lenge han samtidig skal ha med Venstrepartiet blir det vrient.

Håpet må være at de skadeskutte Moderaterna neppe vil ønske noe nyvalg med det første. For et regjeringsparti som har markedsført seg som –«fremtidspartiet» er det uansett et sørgelig utgangspunnkt.

Regjeringsdannelsen kan ta tid. Enten blir den mer lilla enn rødgrønn – eller den blir den svakeste i manns minne.

Les også:
Sverigedemokraterna fortsetter framgangen
Norske sjefer kjenner det på gikta
Mot ny, svak, svensk regjering


Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv

kjetil.wiedswang@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.