Barclays er forsterket i sitt inntrykk av at USAs og EUs sanksjoner mot Russland vil svekke russisk og europeisk vekst og øke sannsynligheten for prosjektforsinkelser og en nedgang i russisk oljeproduksjon i 2015.

Det skriver Barclays i en oppdatering fredag kveld.

For Russland motvirker svekkelsen i rubelen delvis de økonomiske effektene på produksjonssiden ved å bedre eksportinntektene, mener Barclays.

Barclays mener at den viktigste skjerpelsen i de europeiske sanksjonene er inkluderingen av ordet «production» i tillegg til «exploration».

«De utvidede europeiske sanksjonene vil øke den allerede forhøyede risikoen og vil gjøre det mer komplisert for europeiske oljeservice og internasjonale oljeselskaper å forsyne teknologi til sine pågående operasjoner i Russland», skriver Barclays.

- Ikke konsistente

Videre skriver Barclays at EU og USA sine sanksjoner ikke er konsistente.

De bruker forskjellige klausuler for å beskrive dypt vann (EU: «deep water oil» mot USAs «dypvann»), i Arktis (EU: «Arktisk oljeleting og produksjon» mot USAs «Arktisk offshore») og i skiferproduksjon (EU: «skiferolje» mot USAs «skiferprosjekter som har potensiale til å produsere olje»).

Dette fører til at usikkerheten øker for selskaper som er involvert i produksjon av både olje og gass i Russland.

Med dette forverres utsiktene for Russlands oljeproduksjon på mellomlang sikt ytterligere, skriver Barclays. Deres prognoser antok at russisk oljeproduksjon på rundt 10 millioner fat per dag ville minke med rundt 20.000 fat per dag i 2015. Etter den seneste utviklingen mener de imidlertid at produksjonen kan falle mer.

Disse sanksjonene kan ødelegge for håpene til operatører om å utvide Shakalin-feltene (juli-produksjon på 260.000 fat per dag) og kan med dette «føre til enda mer dystre utsikter for produksjon neste år», heter det i oppdateringen.

Barclays skriver videre at virkningen på oljeserviceselskaper og andre utenlandske selskaper kan være midlertidig frem til at de kan revurdere forsyningslinjene sine og avgjøre hva som kan skaffes innenlands.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.