Det går mot dårligere tider for butikktyver og ranere.

Langt mindre kontanter i omløp har allerede gjort butikkran lite lukrativt.

Nå legges det enda et hinder i veien for de som ikke har hederlige hensikter med sitt butikkbesøk.

Danske supermarkeder installerer nemlig apparater som kan sende DNA-strenger i hodet på tyver. Det syntetiske DNA-et er unikt for den enkelte butikk. Dessuten vil det lyse opp under en UV-lampe, skriver ing.dk.

Sprayen kan for eksempel henge over utgangsdøren, slik at de ansatte kan aktivere den med det resultat at tyven oversprøytes med den usynlige væsken på vei ut. Væsken blir sittende på huden i seks uker og på tekstiler i flere måneder.

-Lyser opp som en smurf

I Danmark testes metoden nå i kjedene Dansk Supermarked, Coop og 7-Eleven.

- Hvis politiet finner frem til en mistenkt kan de belyse vedkommende med UV-lampe. Hvis det er gjerningsmannen lyser han opp som en smurf, sier Henrik Olsen, partner i UniSecure, som leverer DNA-sprayen.

Olsen garanterer at stoffet er fullstendig ufarlig.

Politiet har kontinuerlig fri tilgang til UniSecures register, så en mistenkt kan kobles til et fysisk sted uten hjelp fra den aktuelle butikk.

Analyse foregår ifølge ing.dk i laboratorier under samme forhold som for blod, fiber eller annet bevismateriale.
 

Les også:  Forbrukerrådet åpner for kontant-kutt



Det store fallet

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.