Prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker ga mandag hverandre skylden for kampene som søndag kostet minst seks sivile og et ukjent antall soldater livet i opprørsbastionen Donetsk.

Militærøvelsen «Rapid Trident» startet mandag morgen ved militærbasen Javoriv i Vest-Ukraina. Øvelsen pågår rundt 1.200 kilometer vest for Donetsk og Luhansk, hvor rundt 3.000 mennesker er drept i kamper siden i vår.

Vedvarende bombardement

Store deler av søndagen ble det rapportert om vedvarende artilleriangrep rundt Donetsk og byens flyplass. Store skyer med svart røyk steg inn i himmelen over byen, ti dager etter at våpenhvilen ble innledet.

– Seks sivile er drept under fiendtlighetene i løpet av de siste 24 timene, opplyste Donetsks viseborgermester mandag. Representanter i byens rådhus tilføyer at 15 sivile er såret.

Andrij Lysenko, talsperson for det ukrainske forsvaret, opplyser at det også er døde og sårede blant soldatene.

200 amerikanske soldater

Rundt 1.300 soldater fra 12 NATO-land, blant dem Tyskland, Storbritannia, Polen, Litauen og Canada, deltar i øvelsen. USA, som sender soldater til Ukraina for første gang siden det prorussiske opprøret brøt ut i april, var ventet å bidra med rundt 200 soldater til øvelsen.

Også Aserbajdsjan, Georgia og Moldova, som ikke er NATO-medlemmer, er med. Norge sender to stabsoffiserer til Ukraina, har Forsvarsdepartementet tidligere opplyst. Ifølge det amerikanske forsvaret er det den ukrainske regjeringen som har bedt om øvelsen, som varer fram til 26. september.

Våpen

Ukrainas forsvarsminister Valerij Heleteij sa dagen før at NATO-land har startet våpenleveranser til landet for å bidra i kampen mot de prorussiske opprørerne. En NATO-talsmann vil verken avkrefte eller bekrefte påstanden, som tidligere er blitt avkreftet av de enkelte landene, blant dem Norge.

– Enhver slik leveranse gjøres i så fall bilateralt, sier talsmannen.

Russland anklages for å sende både våpen og soldater til opprøret, noe Moskva avviser.

Diskuterte Ukraina

Samtidig diskuterte utenriksministrene fra Russland, Frankrike og Tyskland situasjonen i Ukraina på sidelinjen av en konferanse om kampen mot opprørerne i Irak og Syria, ifølge en fransk diplomatkilde.

Russlands president Vladimir Putin og hans sikkerhetsrådgivere diskuterte også fredsplanen for Øst-Ukraina, som trådte i kraft 5. september.

– De diskutere framdriften for fredsplanen, inkludert de humanitære aspektene, sier en talsmann i Kremlin ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.