(Indianola, Iowa:)Med bare uker igjen til mellomvalget ligger de konserative an til å vinne begge kamrene i Kongressen.

Dermed kan Republikanerne stanse forslag fra presidentens parti og tvinge Barack Obama - som allerede sliter med rekordlav oppslutning - til å måtte bruke vetoretten i sine siste to år som president.

-Det kan gjøre amerikansk politikk enda mer fastlåst enn den har vært de siste årene, sier ekspresident Bill Clinton til DN under et valgkamparrangement i Iowa i helgen.

Clinton til DN - Jeg tror ikke at Demokratene vil miste flertallet i Senatet.
00:00
Publisert:

Rent flertall

Samtlige politikere i Representantenes hus samt en tredel av senatorene er på valg når amerikanerne går til urnene 4. november.

Republikanerne har i dag flertall i Huset, mens Demokratene kontrollerer Senatet.

Republikanerne vil trolig beholde makten i Huset, og trenger bare å vinne seks nye seter for å få flertall i Senatet.

Målinger utført for tv-kanalene NBC og CBS gir Republikanerne et lite forsprang i åtte delstater, mens nettstedet Realclearpolitics.com holder åtte stater som helt åpne. Iowa er en av dem.

-Nå tror ikke jeg at Demokratene vil miste flertallet i Senatet, men det vil skape mer stillstand om det skulle skje, sier Clinton til DN.

Forberedt på tap

Andre partifeller er langt mer pessimistiske idet halvannen måned gjenstår.

Obamas nylig avgåtte pressetalsmann Jay Carney er forberedt på at Demokratene vil slite i høst.

-Dette vil per definisjon ikke bli et godt år for Demokratene. Det sjette året i en presidentperiode er alltid spesielt dårlig for presidentens parti, sa Carney til tv-kanalen CNN søndag.

Amerikansk politikk har vært svært polarisert de siste årene. Carney spår at den store avstanden og det hatske klimaet vil fortsette.

-Begge valgutfall vil skape en forferdelig fastlåst situasjon. Og det vi har sett de siste to årene må være rekord når det gjelder fastlåsthet, sa Carney.

Deler av offentlig sektor ble stengt ifjor høst da partiene ikke greide å bli enig om nytt budsjett. En rekke store politiske saker er parkert eller utsatt.

-Amerika er mindre rasistisk, kjønnsdiskriminerende og homofobt enn noen gang før. Men vi har ett vedvarende problem. Vi vil klarer ikke å være i samme rom som dem vi er uenig med. Å inngå kompromisser og gjøre avtaler er blitt umulig, sa Clinton i en tale til over 6000 fremmøte partifeller i helgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.