Saken er oppdatert.

– Jeg ber verdenssamfunnet og de som har midler, til å handle myndig etter at de har gjort seg nøkterne refleksjoner, sa Ban tirsdag. Han la til at det viktigste er å tenke på å beskytte sivile.

Ban sa ingenting om hva han håper FNs medlemsland vil gjøre, men han roste USA for de siste luftangrepene mot IS i Irak, som bidro til å redde sivile irakere som var beleiret av den ytterliggående islamistiske gruppa.

– Disse luftangrepene og militæroperasjonene, som ble gjort på anmodning fra den irakiske regjeringen, bidro til at FN og andre aktører kunne redde svært mange liv, sa Ban.

Kompromiss

FN-eksperten Paulo Pinheiro uttalte samme dag at den syriske regjeringen og mer moderate opprørsgrupper bør inngå kompromisser for å kunne stå sammen i kampen mot IS.

Idet han presenterte FNs siste menneskerettighetsrapport om situasjonen i Syria, ga han også uttrykk for stor frustrasjon over hvor lite verdenssamfunnet har gjort for å stanse krigen i Syria.

– Galskap

– Jeg er lei av å stå foran verdens diplomater og trygle om en innsats som aldri kommer, framholdt han og anklaget verden for å ha latt konflikten «falle ned i den galskapen hvor den nå befinner seg».

Pinheiro, som leder FN-kommisjonen som gransker brudd på menneskerettighetene i Syria, sa også at den som har tjent mest på denne situasjonen, er IS.

Brutale overgrep

I rapporten gjør kommisjonen rede for en rekke grusomheter som er begått av gruppen som nå råder over store områder i Irak og Syria: Massakre, amputasjoner, halshogginger av 15-åringer, steining av kvinner og offentlige piskinger, som innbyggere, også barn, blir tvunget til å se på.

Han refererte også til drapene på to amerikanske journalister og en brite, men sa samtidig at IS har latt mange syrere lide samme skjebne på offentlige plasser nord og øst i landet.

Pineiro framholder imidlertid at land som forbereder seg på å delta i militære operasjoner mot IS, må respektere krigens lover, som innebærer at sivile må beskyttes og at angrepene må stå i forhold til det man ønsker å oppnå.

– Det må gjøres en seriøs innsats for å beskytte sivile liv, sa Pinheiro i en uttalelse til FNs menneskerettighetsråd.

Les også:
- Flybransjen er crazy
- Verdensøkonomien balanserer i dag på en nokså skarp knivsegg
Her vokser boligprisene raskest (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.