Boeing og SpaceX er tildelt en kontrakt om å bli Nasas «taxi» i verdensrommet, ved å bringe astronauter til og fra Den internasjonale romstasjonen, melder CNN.

Nasa avsluttet sitt romfergeprogam i 2011 i et skifte om å prioritere undersøkelser lenger ut i rommet, inkludert å sende mennesker til Mars.

Siden da har amerikanske astronauter «haiket» med russiske Soyuz til Den internasjonale romstasjonen til en pris av 70 millioner dollar per sete, ifølge en talsmann for Nasa.

«Dypt beæret»

Verdien av kontrakten som nå er tildelt er 6,8 milliarder dollar (over 43 milliarder kroner), der Boeings andel er 4,2 milliarder dollar mens SpaceX vil ende opp med 2,6 milliarder dollar av avtalen.

Boeing sier i en uttalelse at kontrakten innebærer at det vil bygge tre enheter av sitt romfartøy CST-100 på sin fabrikk på Kennedy Space Center i Florida. Hvert romfartøy har plass til opp til syv personer.

Toppsjef Elon Musk i SpaceX sier i en uttalelse at han er «dypt beæret» over at hans selskap ble valgt. Musk er bedre kjent som Tesla-gründer.


Les også: Tusener av europeiske jobber kan stå i fare   (2013)

 
Tviler på Tesla-gründerens ekstrem-tog  (2013)



 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.