Offensivene mot Ramadi, Falluja og opprørskontrollerte områder i Haditha startet før soloppgang onsdag. Alle byene ligger i Anbar-provinsen nordvest for Bagdad.

Lokale sunnimuslimer gjorde opprør i disse byene i slutten av 2013 etter at daværende statsminister Nuri al-Maliki besluttet å sende regjeringssoldater til byene for å slå ned langvarige protester mot den sjiadominerte regjeringen.

Deretter strømmet jihadister fra IS inn i byene og ble etter hvert den dominerende styrken under månedslange kamper mot regjeringshæren.

Offensiven som startet onsdag, er rettet mot forsteder i utkanten av byene. I Ramadi deltar militssoldater fra lokale sunnimuslimske klaner i kampene mot IS. Åtte personer er drept i disse kampene, opplyser en sykehuskilde i byen.

Ei bru i byen ble onsdag sprengt i luften av en bilbombe. Ni personer ble drept, og eksplosjonen førte til at en viktig vei inn til den vestlige delen av byen er kuttet, opplyser sikkerhetskilder.

I Falluja opplyser helsepersonell at tolv sivile er drept i granatangrep og luftangrep i regi av irakiske regjeringsstyrker.

Også i Haditha foregår det kamper. Der har regjeringssoldater fortsatt kontroll over mesteparten av byen.

Les også:
Flatland fikk solgt villaen etter syv år
Dette får to konsekvenser for boligmarkedet
Han gir deg ikke rentekutt, men det kan banken din gjøre   (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.