Trolig blir det klart fredag morgen om Skottland velger å avslutte mer enn 300 unionsår med Storbritannia eller ei.

Rundt 4,3 millioner – hele 97 prosent av befolkningen – har registrert seg for å stemme. Folkeavstemningen blir dermed den største i Skottland noensinne.

En meningsmåling som ble offentliggjort onsdag kveld, viste at 53 prosent av velgerne ønsker at Skottland forblir i Storbritannia, mens 47 prosent ønsker løsrivelse. Samtidig oppga 9 prosent at de ennå ikke hadde bestemt seg.

Sammenstøt

Det har vært hissig stemning mellom ja-siden og nei-siden de siste dagene, og onsdag var det flere sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av løsrivelse.

Begge sider fortsatte valgkampen til siste slutt onsdag kveld, og arrangerte store folkemøter i et forsøk på å vinne folkets støtte.

En av lederne for uavhengighetskampanjen, Dennis Canavan, advarte skottene mot å la seg lure av løfter fra London om økt velstand innenfor unionen.

– Folket i Skottland vil ikke la seg lure. Det finnes bare én garanti for å gi det skotske parlamentet mer makt, og det er ved å stemme ja, sa Canavan.

Tidligere britisk statsminister Gordon Brown, som har spilt en nøkkelrolle i nei-kampanjen, appellerte til tvilerne på nei-sidens markering.

– Bruddet vil være en pinefull skilsmisse full av økonomisk usikkerhet, sa Brown.

Historisk avgjørelse

I forkant av valgdagen har nei-siden fått flertall på de aller fleste meningsmålingene, men i flere av målingene har resultatet vært ganske jevnt.

Valglokalene har åpent fra klokka 7 lokal tid og stenger klokka 22. På stemmeseddelen står det historiske spørsmålet: «Bør Skottland være et uavhengig land?», og man kan krysse av for «ja» eller «nei».

Valgmyndighetene har ikke gitt noe tidspunkt for når resultatet forventes å være klart, men fredag morgen vet vi trolig om Skottland blir et uavhengig land eller ikke.

Les også:
Lånte penger til Sverigedemokraterna - får superavkastning
Fredriksen tar grep i Norwegian Property  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.