(EDINBURGH) – Det blir nei, og jeg håper med god margin. Vi trenger ikke et splittet land, sier Sheila Spence, utenfor stemmelokalet i West Mayfield Road, sør i Edinburgh.

– 55 prosent ja – skjønt akkurat her er det mest nei-stemmer. Dette er den rike delen av byen, sier David Hallidy for ja-kampanjen.

Det er ventet rekordoppslutning om den skotske uavhengighetsavstemningen i dag. 428.5323 velgere har registrert seg for å bli med – 97 prosent av de stemmeberettiget. Alle fra 16 år og oppover kan delta. Valgforskere tror at deltagelsen kan bli godt over 80 prosent, og så mange skotter har ikke deltatt i noe valg siden 1950-tallet. I valgene til det skotske parlamentet, som allerede har betydelig selvstyremyndighet deltar rundt annenhver velger.

Det er 2608 stemmelokaler spredt over landet, som utgjør en tredel av Storbritannias areal, men bare har fem millioner innbyggere.

Meningsmålingene før dagens valg har den siste måneden beveget seg fra et soleklar ledelse for nei-siden til målinger den siste uken som i praksis viser dødt løp. Nei-siden leder stadig med mellom to og seks prosentpoeng på de siste målingene, men to målinger har vist flertall for selvstendighetstilhengerne. Målingene er ekstra usikre, fordi byråene ikke har kunnet kalibrere mot tidligere valg, slik det er vanlig på de politiske barometrene. Rundt 170.000 velgere som ikke hadde bestemt seg da de siste målingene ble gjort kan komme til å avgjøre valget.

Mens skotske aviser har forsøkt å balansere mellom ja- og nei-siden, bringer de fleste engelske aviser i dag sterke appeller til skottene om å bli i unionen.

Ja-kampanjen «Better together» får gjennomgå for å ha drevet en elendig kampanje. Kritikken er særlig sterk mot statsminister David Cameron, som «kan ødelegge unionen og isolere England fra Europa», ifølge The Independent.

– Kampanjen fra ja-siden har vært svak fordi tre ulike partier står bak, på ja-siden har det bare vært ett, Nasjonalistpartiet sier Sheila Spence fra ja-kampanjen.

Svaret vil først komme sent i natt. Valglokalene holder åpent til klokken ti i kveld, men det vil ikke bli gjort valgdagsmålinger.

 

Les også:
Greier han å overbevise skottene?
- Dette ser vi veldig alvorlig på  
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.