– Jeg har vært en runde i gatene i Edinburgh nå på avstemningsdagen, og det snakkes spansk og katalansk på gatehjørnene. Hotellene er fulle av reportere og representanter fra minoriteter som følger nøye med, sier førsteamanuensis i britisk kulturkunnskap Atle Wold fra Universitetet i Oslo til NTB.

Etter planen skal Catalonia om drøyt sju uker stemmer over løsrivelse fra Spania. De er medlemmer av European Free Alliance (EFA), som er paraplyorganisasjon for 40 politiske partier som representerer statsløse nasjoner, regioner og tradisjonelle minoriteter i EU.

Kampen fortsetter

Separatistene i Quebec tapte sin avstemning i 1995, men kampen for uavhengighet fortsetter. Uansett utfall etter den skotske folkeavstemningen er separatistene fra Quebec svært interessert i hvordan nasjonalistpartiet SNP har klart å snu opinionen i Skottland. For bare uker siden hadde nei-siden der klart flertall, men målinger valgdagen torsdag viste at de skottene som ønsker uavhengighet, hadde tatt så kraftig innpå at de kunne komme til å vinne.

– I flere land ser minoriteter på Skottlands utvikling som et lokomotiv de skal henge seg på. De kommer hit for å lære hvordan SNP i det hele tatt har klart å få til en folkeavstemning, sier Wold.

Professor i internasjonal politikk, Iver Neumann ved NUPI, kaller avstemningen en seier, uansett utfall:

– De fikk til en avstemning, noe en rekke minoriteter prøver å få til uten å lykkes. Uansett utfall har Skottland et sterkt forhandlingskort nå i kampen for økt selvstyre: Hva er et bedre argument enn å vise at man har nesten halve befolkningen bak seg i kravet om selvstendighet?

Nytt landskap

Neumanns inntrykk fra England er at skottenes krav om løsrivelse ikke ble sett på som en reell trussel mot unionen Storbritannia før nylig.

– Med et resultat der så mange ønsker uavhengighet, kan ikke England lenger overse skottenes krav. De må ta inn over seg at en forandring i det politiske landskapet i Storbritannia, er uunngåelig. Den er en politisk realitet, sier Neumann.

Mens han tror SNP vil stå sterkt uansett resultatet av folkeavstemningen, mener Wold at partiet må redefinere seg:

– De er et ensaksparti, der målet er uavhengighet. Oppnår de det, må de finne en ny plattform. Det vil kanskje bli stilt spørsmål ved om ikke Skottland trenger en normal partiflora som selvstendig stat. Hvis de ikke får uavhengighet, har de sagt at resultatet skal respekteres. Da må de trolig gå for større grad av selvstyre som hovedsak.

Neumann er ikke like sikker på at SNPs vil overholde løftet om å ikke gå for en ny folkeavstemning:

– Du kan godt ta løftet for fisk, men ikke nødvendigvis god fisk. All fisk begynner å lukte etter hvert.

Les også:
Bunnprisgründer i bryggekrangel
Frykter lengre køer og mer utslipp
- Evig lenge til det kommer noen renteøkning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.