Saken er oppdatert.

En stridslysten Porosjenko nøt en overveldende mottakelse på Capitol Hill torsdag.

– De trenger mer politisk støtte fra hele verden. De trenger mer militært utstyr, både dødelig og ikke-dødelig, sa Porosjenko med henvisning til de ukrainske regjeringsstyrkene som kjemper mot prorussiske separatister øst i landet.

Hittil har hans amerikanske kollega Barack Obama avvist å gi våpenhjelp til Ukraina. Ukraina har fått hjelp i form av ikke-militær bistand, økonomisk bistand og sanksjoner mot Russland, men det er ikke nok, mener Porosjenko.

Stående applaus

– Tepper og nattsynsbriller er også viktig, men man kan ikke vinne en krig med tepper, sa Porosjenko i talen som stadig ble avbrutt av stående applaus fra de 500 amerikanske politikerne fra begge kamre i Kongressen.

Porosjenko mener Russland utgjør en global trussel. Han oppfordret innstendig de folkevalgte om å gi Ukraina en særskilt sikkerhetsstatus som gir Ukraina de næreste forbindelsene NATO kan tilby et ikke-medlem.

Videre ba han om enda sterkere sanksjoner mot Russland som straff for annekteringen av Krim-halvøya og støtten til de væpnede separatistene i øst. Russlands president Vladimir Putin sa tidligere torsdag at de vestlige sanksjonene er i strid med prinsippene i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Obama-møte

Porosjenko skulle senere torsdag møte president Barack Obama, men ifølge kilder i Washington er det lite trolig at han vil lytte til krav fra Kongressen om å sende våpen til Ukraina. Årsaken er at et slikt tiltak trolig ikke kan endre maktdynamikken mellom Kiev og Moskva.

Mens Porosjenko besøker den amerikanske hovedstaden, lover Obamas regjering 53 millioner dollar, tilsvarende drøyt 336 millioner kroner, i økt støtte til Ukraina, ifølge Reuters.

En kilde i Washington sier til nyhetsbyrået AFP at Washington vil tilby Ukraina ytterligere 46 millioner dollar i såkalt ikke-dødelig hjelp, hovedsakelig til vakthold.

Nye samtaler fredag

For snart to uker siden underskrev Ukraina, Russland og separatistene en våpenhvileavtale i Minsk i Hviterussland. Denne er brutt en rekke ganger, og hviterussiske myndigheter opplyser torsdag at nye samtaler er planlagt i Minsk fredag.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som tilrettela for fredssamtalene sist, planlegger å doble antallet observatører som overvåker den skjøre våpenhvilen, til 500.

Myndighetene i Kiev hevdet torsdag at Russland har samlet rundt 4.000 soldater på den annekterte Krim-halvøya ved grensen til Ukraina.

Les også:
Bunnprisgründer i bryggekrangel
Frykter lengre køer og mer utslipp
- Evig lenge til det kommer noen renteøkning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.