Det var flere kilter og skotskrutete luer å se i de lange køene ved stemmelokalene torsdag. Skottene møtte mannsterkt opp for å si sitt ja eller nei til selvstendighet, og i tradisjonelt britisk gråvær ventet de tålmodig utenfor stemmelokalene.

– Dette er en viktig dag. Denne beslutningen vil vare for bestandig og vil ha betydning for mine barn, sier tobarnsmoren Charlotte Farish (34) fra Edinburgh til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg kan utgjøre en forskjell, og min stemme teller, sier Aidan Ford (23).

Fornuften seirer?

Målingene var i dagene før avgjørelsen jevne. På valgdagen viste en siste måling at nei-siden hadde et forsprang med 53 prosent mot 47 prosent på ja-siden.

Fornuften vil seire over følelsene og gi et knapt nei-flertall i Skottland, spår førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder etter å ha loddet stemningen i Edinburgh.

– Jeg tipper at det blir et marginalt nei-flertall, sier han til NTB.

– Stemningen har endret seg litt fra forrige uke, da det var en ekstatisk ja-følelse her. Jeg tror nok at hodet kommer litt mer inn når velgerne står og skal krysse av på papiret.

Fra sidelinjen

Det var ventet rekordstor deltakelse. 97 prosent av de stemmeberettigede hadde registrert seg før valget, og ifølge en meningsmåling fra Ipsos Mori var valgdeltakelsen ventet å bli på hele 95 prosent.

Men ikke alle skotter fikk delta. Rundt en million skotter som er folkeregistrert andre steder, hadde ikke stemmerett torsdag. Bergens skotske operasjef Mary Miller er en av dem.

– Skottland har fjernet seg mer og mer fra England de siste 20-30 årene. Jeg ville stemt for uavhengighet, sier Miller, men også hun tror det kan ende med et nei.

Resultatet følges tett fra utlandet. Det finnes separatistbevegelser i flere europeiske land, og 29 av dem var representert i Skottland torsdag.

– Stem ja for oss også, sier Daniel Turp fra canadiske Quebec til AFP.

Historisk dag

En rekke britiske aviser ba skottene stemme nei torsdag. Om de gjør det, har lederne i London uansett lovet dem større selvstyre og mer makt over økonomien.

– Det er unektelig en dramatisk og historisk dag. Blir det ja, er det begynnelsen på en ny stat der ingen helt har oversikt over følgene. Blir det nei, så blir det ingen skotsk uavhengighet, sier førsteamanuensis Atle Wold ved Universitetet i Oslo.

Det endelige resultatet på spørsmålet om Skottland skal tre ut av en mer enn 300 år gammel union med Storbritannia, er ventet fredag morgen. Men resultater fra de 32 valgkretsene skal tikke inn hver for seg i løpet av natten.

Hissig

Stemningen har vært hissig mellom ja-siden og nei-siden de siste dagene, og dagen før folkeavstemningen var det flere sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av løsrivelse.

Følelsene har flere ganger kokt over, og gamle vennskap og familiebånd har røket. Den skotske kirken har måttet rykke ut for å be om forsoning.

– Uansett resultat er etterspillet et splittet Skottland. Det er mange bekymret for, sier Mustad.

– Folk vil fortsette å jobbe for uavhengighet hvis det blir nei, og folk vil jobbe for at Skottland skal komme inn i unionen igjen, hvis det blir et ja.

Les også:
Bunnprisgründer i bryggekrangel
Frykter lengre køer og mer utslipp
- Evig lenge til det kommer noen renteøkning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.