Det britiske farmasiselskapet GlaxoSmithKline (GSK) er i en kinesisk domstol dømt til fengsel og bøter tilsvarende 3,1 milliarder norske kroner etter avsløring av omfattende korrupsjon.

Selskapets tidligere direktør i Kina, Mark Reilly, vil bli fengslet mellom to til fire år, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Samtlige fra selskapets ledelse vil også få fengselsstraff, i tillegg til den rekordstore boten på drøyt 3,1 milliarder norske kroner, heter det fra Xinhua.

Kinesisk politi har lenge etterforsket saken og hevder at den britiske legemiddelgiganten har brukt nærmere 30 milliarder kroner på å bestikke leger, embetsfolk, organisasjoner og sykehus, noe som skal ha bidratt til å drive prisene opp.

Legene skal ha mottatt kontanter, reiser og andre goder som betaling, og de skal også ha fått seksuelle ytelser fra prostituerte mot å skrive ut resepter på selskapets egne legemidler.

Selskapet selv har gått ut med en beklagelse til det kinesiske samfunnet.

GlaxoSmithKline skriver at det «oppriktig beklager overfor kinesiske pasienter, doktorer og sykehus, og til de kinesiske myndighetene og det kinesiske folk» for korrupsjonsskandalen som har forfulgt selskapet i månedsvis.

Kinesiske myndigheter anklager selskapet og dets tidligere Kina-sjef for å orkestrere «et massiv bestikkelsesnettverk» som har gitt farmasiselskapet mulighetene til å overprise medisiner og innhente nærmere én milliard kroner i urettmessige inntekter.

Les også:
Blir verdens største e-handelsselskap
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.