Nyheten ble offentliggjort på Sarkozys Facebook-profil fredag.

– Jeg er kandidat til lederskapet i min politiske familie, skriver Sarkozy.

Det betyr at han igjen ønsker å lede det konservative partiet UMP, noe som kan gjøre ham til partiets presidentkandidat under valget i 2017.

Sarkozy ble i 2012 slått av sosialistiske François Hollande etter å ha sittet som president i fem år.

– Etter en lang periode med refleksjon har jeg bestemt meg for å gi det franske folket et nytt politisk valg, skriver Sarkozy videre før han lover at han vil reformere partiet sitt fra topp til tå og på den måten skape en bevegelse som han mener vil appellere til hele Frankrike.

– Denne brede bevegelsen vil ha et nytt prosjekt, fastslår han.

– Ingen tilskuer

59-åringen, som av sine kritikere oppfattes som en hyperaktiv og svært splittende figur, framholder at han ikke kan nøye seg med å være tilskuer til den situasjonen Frankrike har havnet i.

– Jeg elsker Frankrike for høyt. Jeg er for engasjert i den offentlige debatten og mine landsmenns framtid til å se på at de tvinges til å velge mellom dagens desperate situasjon og isolasjon uten at det finnes noen vei ut av det, skriver han.

Sarkozy har selv framstilt seg som mannen som bidro til at Europa greide å komme seg gjennom den verste finanskrisen siden depresjonen på 1930-tallet. Nå mener han at det franske folk er sint og forvirret.

– Jeg så at mange franskmenn var fristet til ikke lenger å tro på noe eller noen. Dette fraværet av alt håp, så spesielt for Frankrike, tvinger oss til å fornye oss selv fullstendig, sier han.

Flere analytikere har regnet det som nærmest sikkert at Sarkozy igjen ville satse på en politisk karriere, til tross for at han er under etterforskning for korrupsjon.

Mistenkt for korrupsjon

I begynnelsen av juli ga Sarkozy et svært følelsesladd TV-intervju der han fremstilte seg selv som offer for politisk forfølgelse og bedyret at han aldri har gjort noe galt.

Talen ble oppfattet som et klart varsel om at Sarkozy igjen tar sikte på å bli Frankrikes president.

Noen dager før hadde han blitt brakt inn av politiet for å bli avhørt i forbindelse med at han er mistenkt for å ha forsøkt å påvirke etterforskningen i en tidligere korrupsjonssak.

I teorien risikerer Sarkozy opptil ti års fengsel hvis han blir dømt. Eksperter mener imidlertid at det er lite sannsynlig at ekspresidenten havner bak murene uansett.

Les også:
Milliardsmell etter bruddet med Trøim
Slik er førsteinntrykket av Iphone 6
Barn ingen hindring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.