Saken er oppdatert.

Fredag ble det klart at et flertall av skottene stemte nei til løsrivelse fra Storbritannia.

Dermed fikk Salmond ikke oppfylt drømmen som han har kjempet for nesten hele sitt voksne liv.

Alex Salmond, som sto i spissen for kampen for skotsk uavhengighet, ga fredag beskjed om at han trekker seg både som partileder for Skottlands nasjonalistparti (SNP) og førsteminister.

– Min tid som leder er snart over, men for Skottland kommer kampen til å fortsette, og drømmen vil aldri dø, sa Salmond til pressen i Edinburgh dagen etter folkeavstemningen.

Han sier han ikke kommer til å ta gjenvalg som partileder ved landsmøtet i november, og at han da samtidig kommer til å gi seg som førsteminister.

Folkeavstemningen, som ble holdt torsdag, endte med at 55,3 prosent sa nei, mens 44,7 prosent sa ja til skotsk uavhengighet.

– Større enn meg

Ifølge Salmond har det vært et stort privilegium å lede den skotske regionale regjeringen.

– Men som jeg ofte sa i løpet av valgkampen: Dette handler ikke om meg eller SNP, det er langt viktigere enn det.

Tidligere på dagen gratulerte Storbritannias statsminister David Cameron Salmond med en vel gjennomført kampanje. Han så også for seg et videre samarbeid med taperen av folkeavstemningen.

– Jeg er svært fornøyd med at han vil være med på samtaler om en utvidelse av selvstyret, understreket Cameron.

Både utenlandske ledere og eksperter roser Salmond for å ha gjort en svært god valgkamp. Nei-siden hadde hele tiden et lite overtak på meningsmålingene, men analytikere mener at det var Salmonds fortjeneste at det i det hele tatt ble spennende.

Arbeidsnarkoman

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er Salmond skarp og vittig, og han har en spesiell evne til å memorere fakta og bruke det i sin argumentasjon.

Tidligere kolleger beskriver ham som arbeidsnarkoman og ekstremt konkurranseorientert.

Med list, sjarm og stor utholdenhet har han brukt år på å bygge opp en bevegelse for et uavhengig Skottland.

I 2011 kåret The Spectator, en bastion for britisk konservatisme, ham til årets politiker

Les også:
Milliardsmell etter bruddet med Trøim
Slik er førsteinntrykket av Iphone 6
Barn ingen hindring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.