Nå utfordrer den tidligere oljemilliardæren Russlands president Vladimir Putin med et nytt nettforum.

Khodorkovskij tilbrakte ti år i russisk fengsel etter at han ble dømt for økonomisk svindel, en dom som tilhengerne hans mener var politisk motivet.

Etter at han ble løslatt i fjor, har han holdt en relativt lav profil, men nå gir han for første gang uttrykk for sine politiske ambisjoner.

Han er klar til å lede Russland hvis han blir bedt om det, fremholder han i et intervju med avisen Le Monde.

– Jeg ville ikke ha vært interessert i tanken om å bli Russlands president hvis landet utviklet seg normalt. Men hvis det viser seg å være nødvendig å løse krisen og reformere grunnloven, vil jeg være klar til å påta meg denne delen av oppgaven, sier Khodorkovskij.

Nettforum

Intervjuet er gitt samtidig som Khodorkovskij lanserte et sosialt forum på nettet kalt «Åpent Russland». Ifølge stifteren selv er dette ikke ment som et politisk parti, men et forum for likesinnede. Det skal være en plattform for proeuropeiske russere som ønsker å utfordre Putins makt.

– En minoritet kan være innflytelsesrik hvis den er organisert, sa han under en seremoni som ble publisert på nettet fra Paris lørdag.

Khodorkovskij sier også at han går inn for en grunnlovsreform som innebærer at presidentens makt blir mindre, mens makten til rettsvesenet, nasjonalforsamlingen og sivilsamfunnet øker.

– Provoserer Putin

Khodorkovskij regner med at initiativet vil gjøre Putin opprørt, og at Kreml vil mene det er «usmakelig».

Khodorkovskji var tidligere eier av oljeselskapet Yukos og blant verdens rikeste menn. Selskapet ble imidlertid nasjonalisert og Khodorkovskij fengslet og dømt til en lang fengselsstraff.

Etter at han ble løslatt i slutten av fjoråret, har han slått seg ned i Sveits med familien sin.

Khodorkovskij har åpent støttet folkeopprøret i Ukraina, som førte til at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt etter at han sa nei til en samarbeidsavtale med EU.

– Vi er europeere

Han antyder imidlertid at han ikke ønsker noe blodig opprør i sitt eget hjemland, samtidig som han understreker at russere utvilsomt er europeere.

– Vi mener at uttalelsen om at «Russland ikke er Europa» er en løgn. Den kommer fra dem som ønsker å styre landet på livstid, de som ønsker å spytte på loven og rettferdigheten, sier Khodorkovskij.

Uttalelsen er utvilsomt myntet på Putin, som kom til makten i 1999, og som har brakt Russland i en mer autoritær retning.

Les også:
- I USA bør du nesten gå konkurs flere ganger før du lykkes
Kantinematen er laget av stjernekokker og studentene har vin som valgfag
- Dette er faktisk grunnen til at hun er statsminister (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.