En mengde landsbyer i nærheten av byen Ayn al-Arab, på kurdisk kjent som Kobani, er nå forlatt av sivilbefolkningen som følge av fremrykkingen til Den islamske staten (IS).

64 av landsbyene er blitt inntatt av IS siden offensiven startet tirsdag, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Gruppa har også fått meldinger om at minst elleve sivile ble likvidert av IS lørdag, deriblant minst to gutter.

Ifølge SOHR deltar tusenvis av IS-krigere i kampene. De ytterliggående islamistene er utstyrt med tunge våpen.

Enorm strøm

Minst 70.000 syriske kurdere har tatt seg over grensen til Tyrkia på mindre enn to døgn, opplyste FN søndag. Det virkelige antallet kan være over 100.000, ifølge Carol Batchelor, utsending for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Tyrkia.

– I løpet av tre og et halvt år tror jeg ikke vi har opplevd at 100.000 har krysset grensen i løpet av to dager. Så dette er en slags målestokk på hvordan situasjonen utvikler seg, og på den svært dype frykten folk føler for det som skjer i Syria og for den saks skyld i Irak, sier Batchelor i et intervju med Reuters.

Hun uttrykker takknemlighet overfor Tyrkia ettersom det nå er umulig å få inn humanitær hjelp fra Tyrkia til Syria som følge av de voldsomme kampene. Den eneste muligheten er å holde grensen åpen slik at befolkningen kan komme seg vekk.

– Helt ærlig, vi vet ikke når strømmen vil stoppe, vi vet ikke hva framtiden vil bringe. Det kan godt være at det blir hundretusener. Vi trenger hjelp til kjernevirksomhet, til å redde liv, sier hun.

– Folkemord

Ifølge en kurdisk kommandant på bakken i Syria var IS-krigerne bare 15 kilometer unna Kobani søndag. Hvis ekstremistgruppen får kontroll over byen, vil den også få kontroll over en lang strekning langs den tyrkiske grensen.

En kurdisk politiker fra Tyrkia som besøkte Kobani lørdag, mener det pågår et folkemord i området.

– Dette er ikke krig, det er en folkemord-operasjon. De går inn i landsbyene, hogger hodet av én eller to personer og viser dem fram til landsbyboerne, sier Ibrahm Binicvi, politiker i det prokurdiske partiet HDP i Tyrkia.

Militante kurdere i Tyrkia ba søndag nok en gang kurdere om å mobilisere mot de ytterliggående islamistene på den andre siden av grensen.

Lørdag kom det melding om at flere hundre væpnede kurdere hadde reist fra Tyrkia og inn i Syria for å kjempe mot IS. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.