USA og Canada oppfordrer EU til å overkomme sine interne politiske meningsforskjeller og gjøre mer for å stimulere sin økonomiske utvikling.

Det skriver Financial Times mandag.

Avisen fremholder at oppfordringen kommer i en situasjon med bekymring for at EU vil kunne forsinke en global økonomisk gjeninnhenting idet geopolitiske spenning og risiko i finansmarkedene er stigende.

- Hvis forsøkene på å styrke etterspørselen utsettes for lenge, er det en risiko for at motvinden blir sterkere, sa USAs finansminister Jack Lew på et G20-møte for finansministre og sentralbanksjefer søndag.

«Filosofiske meningsforskjeller»

Lew sier at USA har «filosofiske meningsforskjeller med våre venner i Europa», og oppfordrer europeiske land til å bli enige om en styrking av etterspørselen på kort sikt for å stimulere til vekst.

USA har vært en vedvarende kritiker av EUs respons på finanskrisen, og argumenterer for at Tyskland, med sitt budsjettoverskudd, bør investere mer, og redusere skatter for å styrke veksten.

«Tamme vekst»

Canada meldte seg på i debatten søndag, og oppfordret EU til å handle for å få bukt med sin «tamme vekst».

Presset fra EUs internasjonale partnere kommer mens det pågår en fraksjonskamp i eurosonen om den beste veien til økt vekst. Frankrike og Italia presser på for finanspolitisk stimulering, mens Tyskland er den fremste forkjemperen for budsjettmessig tilbakeholdenhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.