Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen fra HSBC kom i dag tidlig og viser en måling på 50,5 – like over grensen på 50 som indikerer en aktivitetsvekst. Dette er den høyeste målingen på to måneder, men det er for lavt til at Kina kan klare å opprettholde veksten.

Venter nye tiltak

Det forventes nye tiltak i form av lettelser fra myndighetene de neste ukene.

- Bildet er blandet. Nye ordrer og eksportordrer viser en svak bedring. Sysselsettingsindeksen falt videre og det er nytt press mot inflasjonen. Den økonomiske aktiviteten i industrien viser tegn til stabilisering i september, sier HSBCs sjeføkonom for Kina, Hongbin Qu.

Noen grunn til jubel er det foreløpig ikke.

- Statistikkene indikerer en beskjeden ekspansjon. En nedgang i eiendomssektoren er fortsatt den største risikoen for den økonomiske veksten. Vi forventer flere pengeøkonomiske lettelser fra den kinesiske sentralbanken for å stabilisere den økonomiske gjenoppreisningen, sier sjeføkonomen, som er ansvarlig for den månedlige undersøkelsen.

Capital Economics ser en svak bedring i eksportordrene. Dette er leveringer som vil skje mot julesalget i Europa og USA.

- Dagens innkjøpssjefsindeks tyder på at situasjonen i industrien er noe bedre enn forventet på grunn av eksportetterspørselen. Når det er sagt er det fortsatt betydelig motvind for den kinesiske økonomien, spesielt fra eiendomssektoren. Vi forventer fortsatt en gradvis nedgang i økonomien de neste månedene, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Høy gjeldsvekst

Den kinesiske sentralbanken har tilført de fem største bankene over 500 milliarder kroner siden i forrige uke. Dette er ment å hjelpe næringslivet til å få ny aktivitet og dermed opprettholde vekstmålet på 7,5 prosent for 2014.

Gavekal Dragonomics i Beijing mener at den høye belåningen i Kina utgjør en trussel til hele økonomien. Ny utlånsvekst i form av offentlige tiltakspakker kan føre til en svært ustabil økonomi.

«Konsekvensen av støttetiltakene er at Kina blir mer og mer belånt. Total utestående kreditt vil sannsynligvis passere 240 prosent av bruttonasjonalproduktet ved utgangen av 2014. Dette er ekstremt høyt for hva som er vanlig for fremvoksende markeder», skriver Gavekal.

Flere undersøkelser, blant annet fra Gavekal og Nomura, viser at den nye kreditten som gis i Kina gir en langt lavere vekst per utlånsenhet enn for få år siden.

Dette betyr at gjelden øker langt raskere enn den økonomiske veksten.

Kinas «Beige Book», som er en mer detaljert rapport rettet mot storselskaper og finansinstitusjoner, viser at situasjonen er betydelig forverret i en rekke nøkkelsektorer i Kina.

Det er en svekkelse i tekstilsektoren, bilbransjen og svakere vekst i luksusmarkedet, ifølge rapporten som kom i dag.

Åpner for eiendomsspekulanter igjen

Sentralmyndighetene i Beijing har innført restriksjoner på eiendomsinvesteringer de siste årene. Nå faller prisene i de fleste storbyene og lokale myndigheter har begynt å fjerne en del av begrensningene som skulle holde eiendomsspekulanter unna.

I provinshovedstaden Nanjing har det siden 2011 vært forbudt å eie mer enn to leiligheter eller eiendommer for privatpersoner. Etter at eiendomsprisene falt med 1,3 prosent fra juli til august har lokalmyndighetene denne uken tillatt at likvide investorer kan kjøpe eiendom igjen.

Prisstatistikker fra National Bureau of Statistics viser at eiendomsprisene steg i kun en av Kina 70 største byer i august. Wenzhou, som er kjent som entreprenørhovedstaden i Kina, var det eneste unntaket med en svak vekst i eiendomsprisene.

I Wenzhou har eiendomsutviklere og selskaper tilgang til finansiering via såkalte skyggebanker. Det kommer til en høy pris. Utlånsrenten ligger for tiden på 20,6 prosent, ifølge Businessweek.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har tatt seg noe opp etter å ha falt ved børsåpning. Årsaken er at bedre enn forventet innkjøpssjefsindeks fra Kina. Det er fortsatt høy volatilitet ved de kinesisk-dominerte markedene.

Signaler fra kinesiske myndigheter tyder på at det vil komme nye økonomiske lettelser som gjør det enklere for investorer å kjøpe flere eiendommer. Dette har sendt aksjekursen høyere for flere kinesiske eiendomsselskaper ved børsene i Shanghai og Hong Kong.

China Vanke, som er Kinas største eiendomsutvikler, har klatret med over tre prosent ved Hong Kong-børsen i dag.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16205,9 (0,00%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23929,56 (-0,11%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2304,89 (0,65%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2028,46 (-0,53%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9126,67 (-0,09%)

India, BSE Sensex: 27199,2 (-0,03%)

Thailand, SET Index: 1590,21 (0,04%)

Singapore, Straits Times Index: 3304,05 (0,23%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1840,6 (-0,30%)

Indonesia, Composite Index: 5186,24 (-0,65%)

Filippinene, SE Composite: 7256,74 (-0,32%)

Australia, All Ordinaries: 5395,3 (0,50%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no