Men Khodorkovskij vil med sitt nye nettforum «Open Russia» jobbe for dyptgripende endringer i Russland.

Khodorkovskij tilbrakte ti år i russisk fengsel etter at han ble dømt for økonomisk kriminalitet, en dom som tilhengerne hans mener var politisk motivet.

Etter at han ble løslatt i fjor, holdt han en relativt lav profil. Men forrige helg annonserte han i Paris opprettelsen av det nye nettforumet.

I Berlin mandag sa Khodorkovskij at han ikke drive en kampanje for å få fjernet president Vladimir Putin, men heller jobbe for en reform av hele det russiske politiske systemet.

– Det er selvsagt urealistisk å delta i valg, fordi de ville verken være frie eller rettferdige, sa Khodorkovskij.

Til avisen Le Monde sa imidlertid den tidligere milliardæren at han er klar til å lede Russland hvis han blir bedt om det.

– Jeg ville ikke ha vært interessert i tanken om å bli Russlands president hvis landet utviklet seg normalt. Men hvis det viser seg å være nødvendig å løse krisen og reformere grunnloven, vil jeg være klar til å påta meg denne delen av oppgaven, sa Khodorkovskij. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Tidligere oljemilliardær utfordrer Putin
 

Uklart om russisk oligark er sluppet fri fra husarrest