Etter å ha vokst med over ti prosent årlig i flere tiår har den kinesiske økonomien gått inn for landing.

Myndighetene i Kina har nå et mål om en økonomisk vekst på 7,5 prosent, men selv det tviler mange eksperter på vil bli vanskelig å oppnå.

Uansett så vokser Kina mye raskere enn de fleste vestlige land.

Og i dag passerer den kinesiske økonomien USAs, ifølge beregninger fra Verdensbanken, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

- Stor politisk betydning

I nominelle tall så vil imidlertid USAs brutto nasjonalprodukt (BNP) fortsatt være verdens største i noen år til, men hvis man tar hensyn til valutaens kjøpekraft, såkalt kjøpekraftsparitet, så skjer tronskiftet ifølge Verdensbanken allerede i dag.

Årsaken er at den kinesiske valutaen Yuan anses å være undervurdert, slik at økonomien i Kina ser mindre ut enn den egentlig er når man regner om til dollar.

- OK, det er ingen klokkeklare beregninger og det finnnes rom for diskusjon. Men det vil likevel få stor politisk betydning at Kina nå blir verdens største økonomi, sier sjeføkonom Robert Bergqvist hos SEB til TT.

Les også: Ekstrem høy gjeld i Kina



  Kinesisk luksus: Suite til en million kroner natten og 30 Rolls Roycer


Senker vekstprognosen etter svake Kina-tall  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.