Mellom 40000 og 70000 mennesker demonstrerte i Hong Kong i helgen mot at Kina nekter å la finansbyens velgere fritt få avgjøre hvem som skal styre byen fra 2017 av.

«Gatene i Hong Kong ligner en slagmark tidlig mandag morgen med politi i fullt opprørsutstyr og gassmasker. De skyter tåregass mot studenter som er iført improviserte masker og beskytter seg med viftende paraplyer», skriver den engelskspråklige avisen South China Morning Post.

- Dette er på en måte et nytt Tiananmen, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken og viser til studentdemonstrasjonene på Den himmelske fredsplass i 1989.

- Foreløpig har myndighetene i Hong Kong nølt veldig med maktbruk overfor demonstrantene, men hvis dette ikke gir seg så vil de antagelig gripe til sterke lut, sier Mork.

Vanskelig sak

Han peker på at Kinas militærorganisasjon Folkets Firgjøringshær er på plass i bydelen Admiralty i Hong Kongs businessdistrikt, hvor demonstrasjonene finner sted.

- Dette kan bli fryktelig stygt. På den andre siden: Hvis myndighetene i Bejing støtter opp og sier at «dere skal få det som dere vil», så åpner de opp for at det samme kan begynne å skje blant studentene i for eksempel Shanghai.

- Så dette er en veldig vanskelig sak for dem. Jeg er redd for at dette kommer til å ende ganske stygt. Xi Jinping er en reformator, men han er ingen demokrat overhodet, sier Mork.

- Jeg er redd for at dette kommer til å bli et tilbakesteg for Kina, legger han til. 

Han sier vi har sett tegn til maktkamp i Kina, og viser til ryktene om at sentralbanksjefen skal fjernes.

- Hvis han nå blir erstattet så tar nok mange det som et tegn på at Kina tar et steg tilbake når det gjelder reformer, sier Mork.

Krisetiltak

Siden situasjonen fremdeles er uavklart i gatene i Hong Kong, mener Mork det er vanskelig å si hvor store konsekvenser demonstrasjonene kan få i resten av verden. Foreløpig har reaksjonene i finansmarkedene vært milde utenfor Hong Kong.

Hong Kongs pengepolitiske myndighet satte mandag morgen iverk ekstraordinære tiltak for motvirke eventuelle problemer i markedene.

Aksjeindeksen Hang-Seng på Hong Kong-børsen faller rundt 1,8 prosent mandag formiddag etter å ha vært ned mer enn 2,4 prosent tidligere på dagen.

Toppsjef Charles Li i Hong Kong Exchanges & Clearing sier protestene trolig vil føre til «kortsiktig usikkerhet» i finansmarkedene, men at de langvarige effektene ikke blir så store.

- Vi har sett protester i New York, vi har sett protester i London, og etter hvert som livet går videre går også markedene videre, sier Li til Financial Times.

Følg utviklingen i verdens finansmarkeder i DNs børs- og markedssider.

Les også:

Her er ukeporteføljene

31.000 nye fly de neste 20 årene

Hong Kongs «sentralbank» tar grep  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.