Det har vært en relativt rolig natt i Hong Kongs gater sammenlignet med opptøyene i helgen og natt til i går. Politi og sikkerhetsstyrker har trukket seg tilbake og demonstrantene har forholdt seg rolige. Stemningen er blitt beskrevet som en gatefest.

Demonstrantene har forsvart seg de siste dagene mot tåregass og pepperspray med paraplyer. På sosiale medier går protestene under navnet «paraplyrevolusjonen».

Hong Kongs økonomi hadde allerede problemer fra den svakere økonomiske veksten i Kina. I første kvartal falt den samlede aktiviteten med 0,1 prosent sammenlignet med første kvartal. Myndighetene har nedjustert vekstprognosene for 2014 fra 3,5 til 2,5 prosent.

Så sent som i 1997 utgjorde Hong Kongs økonomi 18 prosent av den kinesiske. I fjor hadde denne andelen falt til rundt tre prosent. Bruttonasjonalprodukt per capita er med 37000 dollar per innbygger rundt seks ganger høyere i Hong Kong enn i Kina.

Krise for reiseliv

Millioner av Kinas nyrike forbereder seg på en friuke. Det betyr reise og shopping for mange. «Golden Week» markerer feiringen av Kinas nasjonaldag og tradisjonelt har mange kinesere valgt å ta turen til Hong Kong.

I år har bestillingene falt med 30 prosent i Hong Kong, ifølge Reuters. «Golden Week» er en av de to store høytidene i Kina hvor det tradisjonelt brukes mye penger privat. I Hong Kong har myndighetene avlyst en planlagt markering med fyrverkeri i morgen.

Det vil være helligdager på onsdag og torsdag og fryktes større demonstrasjoner.

- Hvis uroen fortsetter mye lenger vil dette ramme reiselivssektoren og detaljhandelen i Hong Kong. Disse to sektorene utgjør rundt ti prosent av bruttonasjonalprodukt i byen og vil bli hardt rammet da turistene holder seg unna. Næringslivet generelt vil også påvirkes, sier Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Economics.

Kinesiske selskaper er avhengig av Hong Kong som et finanssenter for å innhente kapital. Svært mange kinesiske selskaper er børsnoterte ved Hong Kong-børsen.

- Å ha Hong Kong som en inngangsport til Kina har gitt enorme fordeler til den kinesiske økonomien de siste tiårene. Jo mer Kinas status som et globalt finanssenter lider, jo større skade vil dette være for Kina, sier Leather.

Frykter for renommeet

Det åpne spørsmålet som ingen har svar på er hva Kina vil foreta seg hvis protestene fortsetter.

- Risikoen er åpenbart stor. Hvis myndighetene slår hardt ned protestene kan dette gjøre uopprettelig skade på Hong Kongs renomme som et globalt finanssenter, sier Leather.

Nøkkelindeksen ved Hong Kong-børsen har falt med åtte prosent siden i sommer. I samme periode har Shanghai-børsen steget med 15 prosent. Fra i morgen av åpnes det opp en ny mulighet for utenlandske investorer å handle kinesiske aksjer via Hong Kong-børsen.

- Mens verdipapirmarkedet i Hong Kong har slitt er Shanghai-børsen fortsatt på vei opp. Vi tror dette fortsetter. Vi er bekymret for at den sterke utviklingen skyldes støtte fra myndighetenes side, blant annet kommentarartikler i aviser, og ikke en fundamental bedring, mener Leather.

Nedsiderisiko for Kina

Leather og andre økonomer viser til at nye statistikker og undersøkelser tegner et bilde av en økonomi som har store problemer og utfordringer. Den endelige innkjøpssjefsindeksen for september viser en ørliten vekst i aktiviteten.

Purchasing Managers Index fra storbanken endte på 50,2 – lavere enn den foreløpige målingen på 50,3 som kom tidligere i september. En måling på over 50 viser en ekspansjon.

- Vi mener fortsatt at det er en nedsiderisiko her for veksten. Dette gjør at det er behov for nye penge- og finansøkonomiske tiltak fra myndighetene, sier sjeføkonom for Kina hos HSBC, Hongbin Qu.

Lavere ledighet i Japan

Nye statistikker fra Japan tegner et blandet bilde av økonomien. Husholdningene økte overraskende forbruket i detaljhandelen med 1,2 prosent i august. Det var forventet en svak vekst på kun 0,1 prosent etter at omsetningsskatten ble økt fra fem til åtte prosent i april.

Sysselsettingstallene for Japan kom inn langt bedre enn forventet. Arbeidsledigheten var på kun 3,5 prosent i august mot forventet 3,8 prosent.

Markedene

De største børsene i Asia leder nedgangen i dag. Både ved Hong Kong-børsen og i Tokyo er det børsfall på over en prosent. Børsfallet ved de amerikanske børsene har også bidratt til at investorer har kvittet seg med aksjer i Asia.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16113,26 (-1,22%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 22921,34 (-1,34%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2355,3 (-0,10%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2012,44 (-0,70%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8899,16 (-0,69%)

India, BSE Sensex: 26588,34 (-0,03%)

Thailand, SET Index: 1586,67 (0,06%)

Singapore, Straits Times Index: 3263,35 (-0,81%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1850,69 (0,24%)

Indonesia, Composite Index: 5129,07 (-0,25%)

Filippinene, SE Composite: 7275,45 (0,14%)

Australia, All Ordinaries: 5275 (0,10%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no