Titusener av mennesker blokkerer fortsatt gater i flere deler av byen, og initiativtakerne varsler enda større oppmøte idet onsdagens feiring av den kinesiske nasjonaldagen nærmer seg.

Demokratibevegelsen, som kaller seg Occupy Central, har også bedt Hongkongs øverste politiske leder om å møte demonstrantene ansikt til ansikt tirsdag kveld.

De krever frie valg i Hongkong, noe myndighetene i Beijing har nektet å gå med på. Demonstrantene krever også at Leung må gå av.

– Gå hjem

Leung ber på sin side demonstrantene om å gå hjem, ifølge BBC.

– Occupy Centrals grunnleggere har gjentatte ganger sagt at hvis bevegelsen kommer ut av kontroll, vil de be den om å stoppe. Jeg ber dem nå om å oppfylle dette løftet og stoppe kampanjen umiddelbart, sier han.

Til tross for oppfordringen begynte folkemengdene å vokse da mørket falt på tirsdag kveld. Ifølge Ed Chin, en av aktivistene i Occupy Central, var det håp om å få rundt 100.000 mennesker ut i gatene i løpet av kvelden og natten.

Onsdagen blir spesielt symboltung fordi Kina da feirer 65-årsdagen for kommunistenes maktovertakelse.

Vil ha frie valg

Demonstrasjonene er de største i Hongkong siden byen ble overlatt til Kina fra Storbritannia i 1997.

Kravet fra demonstrantene er reelt frie valg i byen når en ny leder skal velges i 2017. De sentrale myndighetene i Beijing går ikke med på dette og har i stedet besluttet at det skal oppnevnes en komité som skal godkjenne alle kandidatene til valget.

Demonstrantene avviser dette som et demokrati bare i navnet.

Eksperter mener imidlertid at det er lite som tyder på at regjeringen i Beijing vil gi etter for demonstrantenes krav, og frykten er stor for at situasjonen vil kunne eskalere.

Holder ut

Tirsdag trosset demonstranter regn og tordenvær for å vise sin misnøye med myndighetene.

– Vi har holdt ut steikende sol og pepperspray, så vi vil holde ut regn også. Ingenting kan stoppe oss, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået AFP.

En annen aktivist, den 22 år gamle studenten Jacky Yip, bekrefter at demonstrantene er redde for hva som vil kunne skje.

– Vi er alle redde. Men vi mener vi må fortsette å kjempe for fullt demokrati, sier studenten.

Les også:
- Det er mye motvind der ute

Ebay skiller ut Paypal  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.