Det har vært urolige måneder ved fremvoksende aksjemarkeder i Asia gjennom sommeren. En forventet svakere vekst i Kina rammer Kinas handelspartnere.

Hvor hardt er for tidlig å si, men både i Sør-Korea og Taiwan har lokale selskaper merket avkjølingen i Kina.

Jakter i Vesten

En ny oversikt fra Credit Suisse viser at utenlandske investorer solgte seg ned med 2,7 milliarder dollar fra Indonesia, Sør-Korea, Filippinene og Taiwan i september. Dette er første gang siden februar store beløp har forsvunnet fra fremvoksende markeder i Asia.

Ifølge oversikten, som er gjengitt i Financial Times, jakter investorer på nye markeder som kan gi høyere avkastning. De returnerer til vestlige land. Årsaken er forventninger om at den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten i 2015.

- Renteøkning i USA er et tegn på styrke og det er positivt for fremvoksende økonomier. Tidligere forskning viser at inntil de amerikanske rentene når seks prosent vil korrelasjonen med aksjer i fremvoksende markeder fortsatt være positiv, sier direktør Nandkumar Surti hos JP Morgan Asset Management til Time of India.

Det store spørsmålet er hvordan fremvoksende markeder vil takle høyere rente i vestlige land. Det internasjonale pengefondet (IMF) og internasjonale eksperter har kritisert mange land for ikke å ha utnyttet perioden med lav rente med å gjennomføre reformer.

I fjor sommer flyktet utenlandske investorer i panikk fra blant annet India og Indonesia i frykt for at USA ville sette opp renten. Dette sendte aksjemarkedene ned med rundt 20 prosent. De siste syv månedene har nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen steget med 33 prosent.

Amerikansk styrke

Fremvoksende markeder har de siste seks årene levert gode resultater for investorer. Mye har endret seg på kort tid. Brasil er inne i en resesjon, i Russland har de økonomiske sanksjonene fra vestlige land rammet hardt og det er lavere enn forventet aktivitet i den kinesiske økonomien.

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen fra Kina for september viser en svak aktivitetsvekst ved fabrikkene med samme nivå som august. En privat undersøkelse fra storbanken HSBC tyder på at mindre privateide fabrikker har større problemer enn storselskapene.

- Dagens offisielle måling tyder på at situasjonen i den kinesiske økonomien er noe bedre enn forventet. Dette skyldes økt internasjonal etterspørsel. Nedkjølingen i det kinesiske eiendomsmarkedet veier fortsatt på den økonomiske aktiviteten, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Svak yenkurs støtter Japan

Den japanske valutaen har falt til det svakeste nivået på over seks år og ligger på 110 mot en dollar. For to år siden var kursen 78 mot den amerikanske valutaen. Bare siden august har yenkursen svekket seg med åtte prosent.

Politikerne ønsker en langt svakere yenkurs og håper dette vil gjøre eksportørene mer konkurransedyktige. For et land som må importere alt av råvarer og energi betyr dette også en høyere importregning og handelsunderskudd på en størrelse Japan aldri har opplevd tidligere.

Sentralbankens siste Tankan-rapport, som en gang i kvartalet tar pulsen på de 10000 største selskapene i Japan, viser at det er en høy optimisme hos storselskapene. Dette til tross for at omsetningsavgiften ble satt opp fra fem til åtte prosent i april.

- Dette var en overraskelse. I stedet for å si at den økonomiske aktiviteten tar seg opp er det mer riktig å si at nedgangen har stoppet opp. Offentlige tiltak og den svakere yenkursen i september spiller inn, sier sjeføkonom Hideo Kumano hos Dai-Ichi Life Research Institute til MarketWatch.com.

Ifølge undersøkelsen planlegger japanske selskaper å øke kapitalinvesteringene med 8,6 prosent i inneværende regnskapsår. Dette er den høyeste veksten siden 2007. Hvor mye dette skyldes den innenlandske økonomien er ekspertene i tvil om.

- Det er en mulighet for at Tankan-rapporten gjenspeiler internasjonale trender mer enn de japanske, sier sjeføkonom Takeshi Minami hos Norinchukin Research Institute til Bloomberg.

Japans sentralbanksjef Haruhiko Kuroda sa nylig at den japanske økonomien er på rett spor og at målet om en prisvekst på to prosent innen slutten av 2015 er innen rekkevidde.

Andre påpeker at optimismen kun er å finne i japanske storselskaper som har eksponering mot internasjonale markeder.

- Dette var skuffende. Situasjonen har forverret seg hos de fleste selskapene med unntak av de store. Resultatene har også forverret seg i tredje kvartal, sier sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors.

Markedene

Aksjemarkedene i Kina og Hong Kong holder stengt i dag i forbindelse med markeringen av nasjonaldagen og begynnelsen på «Golden Week». Demonstrasjonene i Hong Kong mot Kina fortsetter med full styrke samtidig som at Kinas nasjonaldag ble markert i finansbyen.

- Vi feirer ikke 65-årsdagen for Kina. Med den politiske uroen i Hong Kong og fortsatt forfølgelse av menneskerettighetsaktivister i Kina er ikke dett dagen for å feire, men å føle tristhet, sier talsmann Oscar Lai hos studentorganisasjonen Scholarism til Reuters.

Ved Tokyo-børsen er det en svak oppgang etter at den japanske valutaen svekket seg til 110-nivået mot en amerikansk dollar og høyere optimisme enn forventet i næringslivet.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16187,65 (0,09%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 22923,98 (-0,04%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2363,87 (0,00%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1998,65 (-1,07%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8982,44 (0,17%)

India, BSE Sensex: 26615,67 (-0,06%)

Thailand, SET Index: 1590,69 (0,32%)

Singapore, Straits Times Index: 3266,75 (-0,31%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1846,55 (0,01%)

Indonesia, Composite Index: 5127,6 (-0,19%)

Filippinene, SE Composite: 7236,11 (-0,65%)

Australia, All Ordinaries: 5307,8 (0,21%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no