HONG KONG: Store folkemengder samlet seg på nytt i Hong Kongs finansdistrikt Central etter mørkets frembrudd onsdag. Ukens hittil største demonstrasjoner var ventet nettopp på Kinas nasjonaldag. Folkerepublikken feirer 65 år den 1. oktober.

Parolene til studentene og bevegelsen Occupy Central retter seg mot Kina øverste ledere. I tillegg vil protestlederne ha bort dagens administrative leder i byen, C. Y. Leung, som de mener arbeider for tett med ledelsen i Beijing.

Protestlederne har nektet å bøye seg for C. Y. Leungs krav om å gi opp demonstrasjonene, som Leung kaller ulovlig.
I stedet kom bevegelsen onsdag ettermiddag med et krav om at C. Y. Leung trekker seg innen torsdag morgen. Hvis ikke vil de okkupere statlige bygg som hovedforsamlingen og børsen i Hong Kong. Børsen er den tredje største i Asia, etter Tokyo i Japan og Shanghai i Kina.

Den politiske striden handler om et lovtillegg fra august, kalt «the white paper», som sier at den politiske ledelsen i Beijing skal godkjenne alle kandidater til valget av en ny leder i Hong Kong i 2017.

Albert Ho (62) er én av protestlederne i Hong Kong og tidligere formann i Det demokratiske partiet i byen.
Ho krever at politikerne i Hong Kong og Beijing lytter til kravene om et ekte demokrati i Hong Kong. Han sier bevegelsen i finansdistriktet Central vil pågå inntil politikerne innviterer til en dialog for en ny politisk retning ? uten C. Y. Leung.

- Jeg blir værende her så lenge jeg kan. Enten til jeg blir arrestert eller jaget bort med makt. Vi blir så lenge som det er nødvendig for å få responsen vi trenger fra myndighetene, sier Ho.