Det er spent i europeiske finansmarkeder før torsdagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken ECB. 

Kombinasjonen av utsikter til svakere økonomisk aktivitet og en prisvekst som er i ferd med å forsvinne helt, har fått sentralbanksjef Mario Draghi til å ta i bruk en rekke ekstraordinære virkemidler de siste månedene. Målet er å snu den negative trenden.

I markedet spekuleres det i om det kan komme flere tiltak allerede torsdag.

- Uansett vil nok Draghi gjøre det han kan for å ikke skuffe markedet, skriver Ingvild Borgen Gjerde i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets torsdag.

Kan få nye hint

Siden forrige rentemøte har både aktivitetsindaktorer og utsikter for prisveksten falt ytterligere. Det er imidlertid ikke ventet at det blir gjort endringer i rentenivået på dette møtet. I løpet av sommeren og høsten har renten blitt kuttet to ganger, slik at blant annet rentene på bankenes innskudd i sentralbanken nå er på negative 0,20 prosent.

Rentekuttet som Draghi gjennomførte på septembermøtet kom svært overraskende på markedet og bidro til å svekke euroen ytterligere. I markedet er det derfor en viss forventning om at det kan komme informasjon om ytterligere tiltak torsdag.

- Eurosvekkelsen siden i sommer har vært sårt tiltrengt, og han ønsker nok ikke å bidra til å reversere denne svekkelsen ved å skuffe markedet i dag. Draghi vil derfor trolig gå langt i å hinte om mulighetene for fullskala kvantitative lettelser, et utfall som, basert på prisingen i markedet, fremstår som stadig mer sannsynlig, skriver Borgen Gjerde i rapporten fra Handelsbanken.

Vil kjøpe «søppel»-gjeld

Ifølge Financial Times presser Draghi nå på for at bankens varslede program for oppkjøp av private verdipapirer (ABS) skal kunne inkludere kjøp av porteføljer av lån med såkalt «søppel»-rating fra greske og kypriotiske banker.

Slik ordningen er nå vil sentralbanken kun akseptere verdipapirer som har minst trippel-b, såkalt investeringsgrad, som sikkerhet for billige lån til bankene.

Dersom også låneporteføljer fra greske og kypriotiske banker kan brukes som sikkerhet vil sentralbanken ha mulighet til å kjøpe verdipapirer fra banker i samtlige av de 18 landene i eurosonen.

Behov for handling

I markedet øker også forventningene om et fullskala program for kvantitative lettelser vil bli innført. Det vil åpne for at sentralbanken også kjøper opp statsobligasjoner i markedet.

- Utviklingen siden forrige rentemøte har ikke redusert behovet for handling. Stemningen, prisveksten og utlånene avtar, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i morgenrapporten fra DNB Markets torsdag.

Ifølge Dørum har Draghi langt på vei lovet at sentralbankens balanse skal øke med ytterligere 1000 milliarder euro til i overkant av 3000 milliarder euro som følge av de ekstraordinære tiltakene som nå er innført. Den nye runden med billiglån til bankene og oppkjøp av banklånsporteføljer vil imidlertid ikke være nok til å øke balansen så mye som ønskelig, tror DNB-økonomen.

- Da gjenstår bare kjøp av statsobligasjoner i større omfang, såkalt public QE, skriver Dørum.

Selv om innvendingene mot oppkjøp av statsobligasjoner er mange, skriver Dørum at sannsynligheten er i ferd med å overstige 50 prosent for at et slikt program vil bli iverksatt.

Holder døren åpen

Hos Nordea Markets er troen på et slikt program betydelig lavere.

- Vi tror ikke det vil komme et bredt basert QE-program med kjøp av statsobligasjoner fra ECB, hverken i dag eller i fremtiden, selv om døren fortsatt vil holdes åpen for et slikt program, skriver Nordea-økonomene i morgenrapporten fra meglerhuset torsdag.

Torsdagens rentebeslutning blir offentliggjort 13.45, mens sentralbanksjefens pressekonferanse starter tre kvarter senere klokken 14.30.

Les også:

Denne grafen skal varsle neste krise  

Iphone 6 mot Sony Xperia Z3  

Kritisk til Slyngstads aksjehandel  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.