Svak økonomisk aktivitet og prisvekst som er i ferd med å forsvinne helt, har fått sentralbanksjef Mario Draghi til å ta i bruk en rekke ekstraordinære virkemidler de siste månedene.

I september varslet Draghi at sentralbanken vil starte med oppkjøp av verdipapir utstedt av banker med sikkerhet i deres utlån til privat sektor, såkalte ABS-er (asset backed securities).

Hellas og Kypros blir med

På pressekonferansen i forbindelse med torsdagens rentemøte avslørte sentralbanksjefen at oppkjøpene også vil inkludere papirer utstedt av greske og kypriotiske banker. Det betyr at sentralbanken nå kan gjøre verdipapirkjøp i samtlige av de 18 landene i eurosonen.

- Vi har akseptert ABS-er som sikkerhet for lån i ti år. Det er ganske naturlig at vi ved oppkjøp har så like regler som mulig som reglene for lånesikkerhet. Og det er det som har skjedd, med et par justeringer, sier Draghi på pressekonferansen torsdag.

Oppkjøpsprogrammet skal imidlertid være så inkluderende som mulig, understreker sentralbanksjefen. Det betyr at banken åpner for å kjøpe gjeld fra land som har lavere kredittrating enn trippel-B, ofte omtalt som «junk»- eller «søppel»-status.

Resultatet er at sentralbanken kan kjøpe gjeld fra banker i både Hellas og Kypros.

Andre populære saker på DN.no i dag:

Denne grafen skal varsle neste krise

Test: Iphone 6 mot Sony Xperia Z3

  Her kan boligprisene falle 10-15 prosent

Gjør unntak

Ratingen på en enkelt banks seniorlån kan maksimalt nå like høy rating som ratingen på hjemlandet, ifølge ECBs gjeldende regelverk for lånesikkerhet.

Dersom regelverket også hadde vært gjeldende for ABS-programmet kunne ikke sentralbanken kjøpt gjeld fra banker i Hellas og Kypros, siden samtlige av de tre store kredittvurderingsbyråene har en lavere vurdering av landene:

  • Standard & Poor's har gitt både Hellas og Kypros enkel B-rating.
  • Fitch har en enkel B-rating på Hellas, mens Kypros har B-.
  • Moody's har en Caa1-rating på Hellas og en Caa3-rating på Kypros.

- Vi har innført en rekke tiltak som skal dempe risikoen, sier Draghi og viser til at kjøp av banklån fra de to landene vil bli justert med tanke på både størrelse og typer lån som blir akseptert, slik at oppkjøpene her vil få samme risikoprofil som i andre land.

I tillegg forutsetter regelverket at landene må ha et oppfølgingsprogram med EU.

Oppkjøpene av ABS-er vil starte i løpet av fjerde kvartal i år, opplyser Draghi på pressekonferansen. Kjøpene vil kun inkludere ordinære ABS-er og ikke strukturerte ABS-er.

Tysk motstand

I Tyskland har oppkjøpsprogrammet allerede møtt mye motstand. Tysklands sentralbanksjef og ECB-rådsmedlem Jens Wiedmann mener ABS-kjøpene fører til sentralbanken eksponerer seg for altfor mye risiko.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har også advart mot at sentralbanken kan havne i en interessekonflikt, siden den skal både bestemme pengepolitikken og samtidig overvåke bankene.

Ifølge Financial Times er det ventet at et unntak fra regelverket for Hellas og Kypros vil føre til ytterligere tysk motstand mot programmet.

Les også:

Uendret rente i eurosonen  

- Vil gjøre det han kan for å ikke skuffe markedet

- Det er to mulige utfall av dette

Denne grafen skal varsle neste krise  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.