Det vakte oppsikt i luftfartsbransjen da Finnair i september outsourcet flyvertinner for i stedet å leie inn kabinansatte fra det norske bemanningsselskapet OSM Aviation.

Konsekvensen er at 180 kabinansatte i Finnair mister jobben når flyselskapet neste år oppretter baser i Singapore og Hong Kong.

Som del av et større spareprogram forventet Finnair også å outsource bemanningen på rundt 20 andre mellom- og langdistanseruter.

Det setter trolig en fersk avtale med fagforeningen en stopper for.

Sent mandag kveld godtok nemlig fagforbundet for kabinansatte i Finnair, SLSY, flyselskapets innsparingspakke som innebærer både lønnskutt og lengre arbeidstid, skriver hbl.fi.

Kutter

Lønningene kuttes med rundt syv prosent og den månedlige arbeidstiden kan økes med inntil 15 timer.

Som «betaling» for dette fikk de ansatte en to år lang beskyttelse mot oppsigelser og et løfte om at Finnair avbryter planene om nye outsourceinger av kabinansatte.

Det er enighet om permanente innsparinger på 18 millioner euro (i underkant av 150 millioner kroner) per år.

Inkludert i den summen er de to millioner euro som Finnair sparer på outsourcingen som ble kunngjort i september, og som opprettholdes.

Passasjernedgang

Finnair hadde et fall i passasjertrafikken (RPK) på 1,2 prosent i september 2014 sammenlignet med samme periode året før, opplyses i en pressemelding tirsdag ifølge TDN Finans.

Totalt fraktet selskapet 842.100 passasjerer i måneden, tilsvarende en oppgang på 1,5 prosent fra samme periode året før, mens kabinfaktoren var 80,2 prosent, med 0,9 prosentpoeng.



Les også: - Flybransjen er crazy


- Finnair setter jo bransjen i spill


Tause om flyvertinnenes fremtid i SAS

 

  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.